Ruimterommel

China: Brokstukken van de Lange Mars-raket zijn in de Indische Oceaan terechtgekomen

De raket bij zijn lancering Beeld AP
De raket bij zijn lanceringBeeld AP

Brokstukken van de grootste raket van China die onlangs is gelanceerd, zijn volgens Chinese staatsmedia terechtgekomen in Indische Oceaan, ergens ten zuidwesten van Sri Lanka en India. Het puin van de raket zou om 04.24 uur Nederlandse tijd de atmosfeer zijn binnengedrongen.

ANP

De Chinezen stellen dat het meeste puin van de draagraket is verbrand bij terugkeer in de dampkring en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er enige schade is veroorzaakt. De raket van het type Lange Mars 5B bracht een deel van een Chinees ruimtestation in de ruimte. Bill Nelson, de directeur van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, zei zondag dat China nalatig was geweest in het omgaan met ruimteafval.

Ruimte-experts hadden gewaarschuwd dat delen van de dertig meter grote raket die meer dan 20 ton weegt op bewoond gebied terecht hadden kunnen komen. Het Europees ruimtevaartagentschap Esa vreesde dat brokstukken van de ongecontroleerd terugvallende draagraket in Zuid-Europa zouden neerkomen. Washington had geklaagd dat volgens de internationale afspraken dergelijke raketten gecontroleerd moeten terugkeren in de oceaan, terwijl ze hun laatste brandstof opmaken. Sommige experts denken dat de Lange Mars 5B-raket aangepast moet worden, omdat het momenteel niet uitgerust is voor gecontroleerde dalingen.

Het station dat China wil bouwen is de derde poging van het land om een dergelijk station te bouwen. De eerdere twee, Tiangong-1 en Tiangong-2, werden respectievelijk in 2018 en 2019 uit hun baan om de aarde gehaald. Het station zal, wanneer compleet, het tweede functionele ruimtestation zijn dat zich momenteel in een baan om de aarde bevindt.

Het inmiddels twintig jaar oude Internationale Ruimtestation (ISS) is nog nooit bewoond door mensen met de Chinese nationaliteit. De Verenigde Staten zijn actief tegen samenwerking met China bij het ISS. Andere ISS-partners, zoals het de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, steunen wel mogelijke betrekking van China.

Lees ook:

Rusland en China willen samen naar de maan

Rusland en China gaan samen naar de maan. Voor Peking onderdeel van torenhoge Chinese kosmische ambities, voor Moskou een poging om de Russische reputatie in de ruimtevaartwereld op te vijzelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden