Klimaattop

Chili is geen toonbeeld van rust meer: Spanje neemt klimaattop over

President Piñera kondigde woensdag in het Palacio de La Moneda in Santiago aan dat Chili de VN-klimaattop en de Apec-handelstop niet zal organiseren. Beeld EPA

De afgelasting van de VN-klimaattop en de Apec-handelstop is een pijnlijke klap voor de Chileense president Sebastián Piñera. Het imago van Chili loopt een fikse deuk op.

Ergens hing het al in de lucht, maar woensdag ging dan toch de kogel door de kerk. Met zichtbare verbetenheid kondigde de Chileense president Sebastián Piñera aan dat twee grote internationale congressen in het Zuid-Amerikaanse land niet doorgaan: de VN-klimaatconferentie COP25 en de Apec-handelstop. Reden voor de afgelasting van de twee conferenties is de aanhoudende onrust in Chili.

Chili gaat al twee weken gebukt onder hevige straatprotesten. Voor het eerst sinds het bewind van de militaire dictator Augusto Pinochet (van 1973 tot 1981) rollen er weer tanks door de straten van de hoofdstad Santiago. Bij de massale volksprotesten zijn al zeker twintig mensen omgekomen en raakten nog eens honderden gewond. Zeker zevenduizend demonstranten zijn inmiddels opgepakt.

Daarom verdient volgens Piñera het herstel van de openbare orde nu de prioriteit. Woensdag verklaarde de president dat het een ‘moeilijke beslissing’ was, maar dat ‘een president altijd het belang van zijn landgenoten voorop moet stellen’.

Afgelasting positief ontvangen

Die visie lijkt door veel Chilenen te worden gedeeld. Heraldo Muñoz van de Democratische Partij, een oppositiepartij, zei dat hij het spijtig vindt dat de klimaattop niet doorgaat, maar dat hij de beslissing begrijpt. “De wens om de ontmoeting door te laten gaan, was niet realistisch”, verklaarde hij. “We moeten ons eerst op binnenlandse aangelegenheden richten.”

Ook op straat wordt de afgelasting overwegend positief ontvangen. Een 20-jarige demonstrant zei tegen persbureau AP dat “de politieke situatie in Chili het niet toelaat om productief over klimaatverandering te praten”.

Toch zal de afgelasting als een verlies voelen voor Piñera. De internationale conferenties waren zijn kans bij uitstek om Chili’s imago als een baken van rust op het continent te bevestigen. Chili stond tot voor kort bekend om zijn politieke stabiliteit en economische succes. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld buurland Argentinië dat al jaren van de ene naar de andere economische crisis strompelt en waar de corruptie welig tiert.

Imagoschade voor Chili

Dat imago van deugdzaamheid loopt nu een flinke deuk op. Chili had zich juist als gastheer kunnen profileren van twee internationale conferenties waar belangrijke beslissingen zouden vallen. Op de Apec-top op 16 en 17 november, van landen die aan de Stille Oceaan grenzen, stond onder meer een ontmoeting tussen Donald Trump en Xi Jinping op de agenda. Doel van het Amerikaans-Chinese onderonsje was het beslechten van de handelsoorlog waarin de landen verwikkeld zijn. Dat een dergelijke wapenstilstand in Santiago wordt getekend, is nu uitgesloten.

De VN-klimaattop in Santiago, gepland van 2 tot 13 december, had het vervolg op de klimaatconferentie van Parijs in 2016 moeten zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Beide congressen waren een mooie bevestiging geweest van Chili’s groeiende rol op het internationale toneel.

Gisteren maakte president Piñera bekend dat de klimaattop verplaatst wordt van Santiago naar de Spaanse hoofdstad Madrid. De Spaanse premier Pedro Sánchez is voornemens de top te organiseren op dezelfde data waarop de conferentie oorspronkelijk in Chili was gepland.

Lees ook: 

Protesterende Chilenen zijn de ongelijkheid zat

In het rijkste land van Zuid-Amerika heeft opgekropte onvrede over ongelijkheid de vlam in de pan doen slaan. Ook president Piñera lijkt ineens tot inkeer gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden