Nicaragua

Chili biedt stateloze Nicaraguaanse dissidenten nationaliteit aan

De dichter Gioconda Belli, die al jaren oppositie voert tegen het autoritaire regime van president Daniel Ortega, is een van de honderden Nicaraguanen die eerder deze maand de Nicaraguaanse nationaliteit werd afgenomen.  Beeld AFP
De dichter Gioconda Belli, die al jaren oppositie voert tegen het autoritaire regime van president Daniel Ortega, is een van de honderden Nicaraguanen die eerder deze maand de Nicaraguaanse nationaliteit werd afgenomen.Beeld AFP

Chili is bereid de ruim driehonderd Nicaraguanen die eerder deze maand hun nationaliteit was afgenomen asiel en de Chileense nationaliteit aan te bieden. Dat maakte het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. Meer dan tweehonderd van de dissidenten waren 9 februari al Nicaragua uitgezet.

Jan-Albert Hootsen

In een persbericht dat het ministerie op Twitter verstuurde, laat het weten dat de dissidenten politiek asiel kunnen krijgen in het Zuid-Amerikaanse land en steun krijgen bij het aanvragen van de Chileense nationaliteit ‘volgens de grondwettelijk en juridisch heersende normen.’ De Chileense regering noemt de uitzetting van de Nicaraguanen en het afnemen van hun nationaliteit ‘onrechtmatig.’

Op 9 februari zette het autoritaire regime van president Daniel Ortega ruim 200 Nicaraguanen volledig onverwachts het land uit. De groep, die bestond uit schrijvers, journalisten, mensenrechtenactivisten en politieke tegenstanders van Ortega, werd op het vliegtuig naar de Verenigde Staten gezet.

Politieke gevangenen

Onder de dissidenten waren tientallen politieke gevangenen, die volgens mensenrechtenorganisaties onder erbarmelijke omstandigheden vast werden gehouden. Meerdere gevangenen zouden zijn gemarteld.

Kort na hun vertrek maakte de Nicaraguaanse regering bekend alle uitgezette dissidenten en enkele tientallen anderen, die het land al eerder hadden verlaten, bovendien per direct de Nicaraguaanse nationaliteit af te nemen.

Het gaat daarbij onder andere om de schrijvers Sergio Ramírez en Gioconda Belli, hulpbisschop van Managua Silvio Báez en Cristina Chamorro, die in 2021 werd gearresteerd nadat ze had aangekondigd het in de presidentsverkiezingen tegen Ortega op te willen nemen.

Op de aankondiging van de Chileense regering werd door Nicaraguaanse dissidenten verheugd gereageerd. “Het is een prachtig gebaar van solidariteit,” schreef journalist Wilfredo Miranda op Twitter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden