Referendum

Chilenen stemmen Pinochets grondwet weg en mogen zelf een nieuwe schrijven

Chilenen vieren in de hoofdstad Santiago de uitslag van het referendum, waarin werd bepaald dat het land een nieuwe grondwet krijgt.Beeld EPA

Het referendum voor een nieuwe grondwet heeft in Chili, zoals verwacht, overweldigende steun gekregen. Maar liefst 78 procent van de kiezers stemde vóór het opstellen van een nieuwe grondwet. Daarmee wordt de huidige grondwet, die nog stamt uit de militaire dictatuur van Augusto Pinochet in de jaren tachtig, definitief verleden tijd.

Het referendum, dat aanvankelijk in april had moeten plaatsvinden maar werd verplaatst wegens de coronapandemie, volgt op ruim een jaar van hevige protesten voor sociale hervorming in het Zuid-Amerikaanse land. De demonstraties begonnen in oktober vorig jaar als reactie op een prijsverhoging voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. Ze kregen al snel navolging van een groot deel van de bevolking, met name jongeren. Sindsdien kwam het vaak tot aanvaringen tussen demonstranten en politie.

Burgers schrijven de grondwet

De nieuwe grondwet moet onder meer leiden tot meer inkomensgelijkheid en minder privatisering in sectoren als het onderwijs, de zorg en het pensioenstelsel. Ook moeten de rechten van de inheemse bevolking worden gewaarborgd.

De uitslag werd in meerdere grote steden massaal gevierd. De conservatieve president Sebastián Piñera, geregeld het mikpunt van de onvrede, sprak van een overwinning voor de democratie en de eenheid: “De burgers en de democratie hebben gezegevierd over verdeeldheid en geweld”.

De nieuwe grondwet zal worden geschreven door een verzameling burgers, die voor de helft uit vrouwen zal bestaan. Zij komen binnen een jaar met een eerste versie, waarover dan wordt gestemd in een nieuw referendum.

Lees ook:

Nieuwe grondwet moet Chili een duizenddingendoekje geven tegen de ongelijkheid

Na ruim een jaar demonstreren, konden de Chilenen zondag via een volksraadpleging een nieuwe grondwet afdwingen. De verwachtingen zijn hoog, schrijft Edwin Koopman.

Vreedzame demonstratie Chili ontaardt in rellen en plunderingen

Tienduizenden Chilenen verzamelden op een groot plein in de hoofdstad Santiago om stil te staan bij de massademonstraties van een jaar geleden. De betoging verliep in eerste instantie vreedzaam, maar bij het vallen van de avond ontaardden hij in rellen en plunderingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden