Rwanda

Celdeur van eigenaar ‘Hotel Rwanda’ komt op een kier te staan

Paul Rusesabagina ten tijde van zijn proces in 2020, in de Rwandese hoofdstad Kigali. Beeld EPA
Paul Rusesabagina ten tijde van zijn proces in 2020, in de Rwandese hoofdstad Kigali.Beeld EPA

De Rwandese president Paul Kagame hint naar een mogelijkheid om de zaak rondom de gevangen dissident Paul Rusesabagina, naar wiens verhaal de film Hotel Rwanda is gemaakt, ‘op te lossen’.

Redactie Trouw en Reuters

De celdeur van de Rwandese volksheld Paul Rusesabagina is op een kier komen te staan. Een volksheld, dat is hij althans in de ogen van de westerse wereld, die hem kent als hoofdpersoon uit de film Hotel Rwanda. Daarin speelt Don Cheadle de rol van Rusesabagina, die zijn leven op het spel zette om honderden Tutsi’s te helpen ontsnappen aan de genocide in 1994. In eigen land zit hij een celstraf van 25 jaar uit.

Het is een straf die de dissident volgens zijn medestanders kreeg om zijn felle kritiek op de Rwandese president Paul Kagame. Maar afgelopen maandag liet Kagame weten dat er gesprekken lopen om ‘de situatie rondom Rusesabagina op te lossen’, zo meldt persbureau Reuters.

‘We blijven niet vastzitten in het verleden’

Onder andere de Amerikaanse regering oefent al een poos druk uit op het Rwandese regime om de veroordeling wegens terrorisme terug te draaien, iets waartegen Kagame zich altijd heeft verzet. Maar de situatie lijkt te draaien. “We blijven niet vastzitten in ons verleden. We kijken naar mogelijkheden om deze zaak op te lossen”, zei Kagame in een interview.

Rusesabagina, in bezit van een Amerikaanse verblijfsvergunning, verliet zijn land in 1996 na een moordaanslag, en sprak zich vanuit de Verenigde Staten meermaals uit tegen Kagame en de rol van diens partij RPF ten tijde van de genocide van 1994. Rusesabagina werd in 2020 opgepakt toen hij aan boord stapte van een vlucht vanuit Dubai naar Burundi, die echter landde in de Rwandese hoofdstad Kigali. In september 2021 werd hij veroordeeld tot 25 jaar celstraf.

Tijdens zijn proces erkende hij banden met de oppositie te hebben maar niets te maken te hebben met de militaire tak daarvan, iets waar de rechter anders tegenaan keek. Zijn medestanders deden de rechtszaak af als schijnproces. Ook zou hij tijdens de vlucht vanuit Dubai onrechtmatig zijn ontvoerd door het regime.

Lees ook:

De held uit ‘Hotel Rwanda’ staat nu terecht voor terrorisme

Hij wilde geen held genoemd worden. Wat hij deed, behoort een fatsoenlijk mens te doen. Zo zag Paul Rusesabagina het in 1994, toen in Rwanda bijna een miljoen mensen werden afgeslacht. De grootste bevolkingsgroep de Hutu’s rekende af met de Tutsi’s, die de machtige en rijke klasse vormde.,

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden