Bestorming Capitool

Capitoolbestormers spreekgestoelte-dief en hoorn-man opgepakt

De verdachte postte op zijn sociale media foto's van de bestorming van het Capitool.  Beeld Getty Images
De verdachte postte op zijn sociale media foto's van de bestorming van het Capitool.Beeld Getty Images

De man die tijdens de bestorming van het Capitool het spreekgestoelte van Nancy Pelosi bemachtigde en meenam, is volgens tv-zender CNN in Florida opgepakt. Ook de man met gehoornde berenmuts werd vandaag aangehouden.

Adam Christian Johnson (36), vader van vijf kinderen, postte op Facebook en andere sociale media foto’s en video’s van de buitgemaakte lessenaar, toebehorend aan de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij werd volgens de Tampa Bay Times vrijdagavond in zijn woonplaats Parrish opgepakt, nadat hij door plaatsgenoten was herkend. De krant meldt onder meer dat op zijn sociale media, die inmiddels offline zijn, onder meer neerbuigende teksten zijn gevonden over de Black Lives Matter-beweging.

Daarnaast werd vandaag ook Jacob Anthony Chansley gearresteerd in Phoenix, Arizona. Hij is naar verluidt de man die was te zien met ontbloot bovenlijf, een hoofdtooi van berenvel, schmink en hoorns op zijn hoofd. Hij wordt verdacht van het illegaal betreden van het Capitool. Ook zou de man, die zichzelf ook wel Jake Angeli noemt, geweld hebben gebruikt. Hem wordt ook wanordelijk gedrag ten laste gelegd. Chansley is een bekend aanhanger van de QAnon-complottheorie en is met zijn uitdossing een bekende verschijning op extreemrechtse bijeenkomsten.

Richard Barnett uit Arkansas, de man die zijn voeten op het bureau van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, legde; een brief voor haar achterliet en een envelope van haar stal - maar daar naar eigen zeggen een kwartje voor achterliet - werd gisteren al aangehouden. Inmiddels zijn er al tientallen arrestaties verricht. De Los Angeles Times meldde gisteren dat er al 82 mensen zijn aangehouden voor hun betrokkenheid in het bestormen van het Capitool.

Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, alias  QAnon-sjamaan, alias hoorn-man. Beeld AFP
Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, alias QAnon-sjamaan, alias hoorn-man.Beeld AFP

Auto met explosieven geparkeerd

CNN meldde zaterdag op gezag van openbare aanklagers dat een man uit Alabama tijdens de bestorming twee blokken bij het parlementsgebouw vandaan een pick-up met explosieven en wapens had geparkeerd die urenlang niet door de autoriteiten was opgemerkt. Daarin zaten elf zelfgemaakte bommen, een aanvalswapen en een handvuurwapen, beide van munitie voorzien. De eigenaar had voor beide geen vergunning.

Toen de politie de man arresteerde, had hij twee handvuurwapens bij zich, eveneens zonder vergunning. Hij zit vast en verschijnt dinsdag voor een rechter.

Pelosi wil Trump laten vervolgen

De beroering over de bestorming van het Capitool is bij lange na nog niet gaan liggen. Pelosi heeft vrijdag opgeroepen tot strafrechtelijke vervolging van president Donald Trump. Zij deed die uitspraak in een interview met CBS dat zondagavond wordt uitgezonden en waarvan de eerste beelden al naar buiten zijn gebracht. “Helaas, de persoon die in het Witte Huis zit is een gestoorde, losgeslagen, gevaarlijke president van de Verenigde Staten”, aldus de Democrate in een voorproefje van het CBS-interview. “En we hebben nog een aantal dagen te gaan voordat we tegen hem beschermd kunnen worden. Maar hij heeft zo iets ernstigs gedaan dat er vervolging tegen hem zou moeten worden ingesteld.”

Zij riep andermaal op tot zijn onmiddellijke ontslag en tot het instellen van een afzettingsprocedure, een impeachment. Trump geniet als president immuniteit tegen rechtsvervolging, maar die eindigt zodra zijn termijn erop zit. De inauguratie van zijn opvolger Joe Biden, is op 20 januari. Trump heeft aangegeven daarbij niet aanwezig te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden