Wiet

Cannabis-ondernemers hopen op einde van hinder uit Washington

In een kwekerij. In Californië is recreatief gebruik van marihuana sinds vorig jaar wettelijk toegestaan. Beeld AP

In de Verenigde Staten ligt een wetsvoorstel bij de Senaat om de financiën van cannabis-ondernemers simpeler te regelen. 

De miljarden dollars die Amerikaanse consumenten uitgeven aan cannabisproducten worden binnenkort misschien niet meer gediscrimineerd. Hoe legaal wiet of koekjes met thc erin ook zijn in Colorado of Californië, volgens de federale overheid gaat het nog steeds om handel in een harddrug, en dat maakt het leven voor ondernemers in de sector ingewikkeld. Maar een wet die hun financiële situatie moet versimpelen, de Safe Banking wet, is aangenomen door het Huis van Afgevaardigden en ligt nu bij de Senaat.

Hasjmenu's

Nicole Campbell kwam van alles tegen toen ze begon met haar bedrijf The Green Lady Dispensary. Ze woont op Nantucket, een eiland voor de kust van de staat Massachusetts. Haar vader doet het aan Texel denken, en die kan het weten want hij is Nederlander. Bij hem in Amsterdam kwam Campbell dertig jaar geleden voor het eerst in een coffeeshop en verbaasde ze zich er over dat je daar zelfs hasjmenu’s had.

Met een vergunning uit Boston op zak, moet Campbell toch nog voortdurend rekening houden met het verbod uit Washington. “We liggen 30 mijl ver in de Atlantische Oceaan, het water tussen ons en het vasteland is federaal water. Dus met de boot of door de lucht kan ik niets vervoeren dat met cannabis te maken heeft. Dus moeten we zelfvoorzienend zijn. We kweken ons eigen product, verwerken het, testen het.”

Problemen bij de grens

De houding van de federale overheid ten opzichte van de legalisatie van marihuana in individuele staten wisselt van regering tot regering. Onder president Obama werd de handhaving van het federale verbod voor die staten opgeschort. Onder Trump wilde minister van justitie Jeff Sessions er weer mee beginnen, diens opvolger William Barr zag daar weer van af.

Maar het blijft altijd oppassen. Wie bijvoorbeeld wiet legaal koopt in Canada en legaal wil oproken in Colorado, kan aan de grens grote problemen krijgen. En daarom zijn ook veel banken, een branche die door de federale overheid streng wordt gereguleerd, kopschuw van geld dat in de sector wordt verdiend. 

Beeld AP

Onder het matras

Toen Julia Gosnell in Californië in 2016 een bedrijf begon in verpakkingen voor marihuanaproducten, Hippo Premium Packaging, kreeg ze van een accountant het advies het kasgeld maar onder haar matras te bewaren. “En hij deed de deur van zijn kantoor dicht om me dat te vertellen”, vertelde ze aan de Los Angeles Times. Inmiddels verkoopt het bedrijf wereldwijd, heeft het twaalf werknemers en, vertelt een woordvoerder, een bankrekening. “Omdat we, zoals dat in de sector heet, nooit de plant aanraken.”

Dat doet Nicole Campbell van The Green Lady in Nantucket natuurlijk wel. Toch heeft ook zij een bank. Een kleine, die alleen in Massachusetts actief is en dus niet bang hoeft te zijn dat hij zijn federale vergunning verliest. “Daar hebben we geluk mee.”

Maar er kan ook nog steeds veel niet. Een lening met de winkel of de kwekerij als onderpand krijgt Campbell niet. En terwijl de belastingdienst graag een deel van de winst opeist, mogen daar geen kosten voor cannabis gerelateerde aankopen van worden afgetrokken.

Klanten merken het ook. Credit cards en pinpassen zijn formeel taboe, die kunnen immers van landelijke banken zijn. Maar daar is iets op gevonden. The Green Lady heeft een pinpaslezer in de winkel staan, die in feite een vermomde geldautomaat van de lokale bank is.

Truc

Formeel neemt de klant alleen contant geld op van zijn eigen rekening, en geeft hij de biljetten aan de winkelier. In de praktijk is er geen biljet te zien, behalve dan de losse dollars die de klant als wisselgeld krijgt. Want de truc brengt met zich mee dat er alleen in veelvouden van vijf dollar kan worden betaald.

Dat is allemaal voorbij als de Safe Banking wet er door komt. Die zal banken vrijwaren van problemen als ze zich inlaten met de cannabissector in een staat waar die legaal is. 

De Senaat zal hem waarschijnlijk aannemen. De Republikeinse senator die dat proces leidt, wil er wel in hebben, dat de wet alleen geldt in staten die aan bepaalde eisen voldoen, bijvoorbeeld voor de keuring van de waar. Langs die omweg gaat de federale overheid zo dus een product reguleren dat ze officieel nog altijd doodgevaarlijk vindt.

Lees ook:

Hasj is in de VS een vrouwenbusiness

In de VS is in verschillende staten marihuana gelegaliseerd, ook de productie ervan. Oregon liep voorop. Vooral vrouwen manifesteren zich in deze bedrijfstak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden