Vaccinatiesucces

Canadese premier Trudeau wil met vervroegde verkiezingen een meerderheid forceren

De Canadese premier Justin Trudeau is al begonnen met campagne voeren.  Beeld REUTERS
De Canadese premier Justin Trudeau is al begonnen met campagne voeren.Beeld REUTERS

De Canadezen mogen op 20 september weer naar de stembus, twee jaar eerder dan gepland. Premier Justin Trudeau kondigde de vervroegde verkiezingen zondag aan. Hij hoopt electorale winst te behalen vanwege zijn succesvolle vacccinatiebeleid. Canada is een van de landen met relatief de meeste ingeënte inwoners.

“We hebben jullie gesteund en nu is het tijd om jullie stem te horen”, zei Trudeau na een bezoek aan de gouverneur-generaal. Die is de plaatsvervanger van de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd van Canada. “De Canadezen moeten nu kiezen hoe we het gevecht tegen Covid-19 willen beëindigen.”

Trudeau hoopt dat zijn Liberale Partij een meerderheid behaalt in het Canadese parlement. Die meerderheid raakte hij twee jaar geleden kwijt, tijdens de laatste verkiezingen. Daardoor is de zoon van de vroegere premier Pierre Trudeau nu afhankelijk van de oppositie om wetten aangenomen te krijgen. Binnen die oppositie is de Conservatieve Partij de grootste.

Vierde golf onder de ongevaccineerden

Meer dan 64 procent van de Canadezen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Toch heeft ook Canada nu te maken met nieuwe besmettingen, door de deltavariant van het coronavirus. Het gaat om ‘de vierde golf onder de ongevaccineerden’, aldus Trudeau. Hij is al premier sinds 2015 en niet meer zo populair als aan het begin van zijn regeerperiode. Toch zijn de meeste Canadezen positief over de aanpak van de coronacrisis in hun land.

De Conservatieve oppositieleider Erin O’Toole heeft gezegd dat Trudeau verdeeldheid zaait onder de Canadezen, met zijn op vaccinatie gerichte beleid. De Conservatieven verzetten zich tegen sommige maatregelen en O’Toole wil geen antwoord geven op de vraag of zijn kandidaten zelf allemaal gevaccineerd zijn.

De peilingen wijzen erop dat de liberalen opnieuw de grootste worden, maar of ze een meerderheid krijgen onder de 338 parlementariërs is onzeker.

Lees ook:

Hoe Canada politieke rockster Justin Trudeau beu raakte

De Canadese premier Justin Trudeau groeide in 2015 uit tot politieke rockster, maar zijn populariteit is afgenomen. Wat ging er mis met het ‘merk Trudeau’?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden