Drugsverkoop

Canadese premier noemt geruchten over legale cocaïneverkoop “misverstand”

De Canadese premier Justin Trudeau. Beeld REUTERS
De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag zijn “verbazing” uitgesproken over het nieuws dat bedrijven die een vergunning hebben om cocaïne te verkopen aan apothekers of ziekenhuizen, te kennen leken te geven dat Canada binnenkort de legale verkoop van harddrugs aan het publiek zou toestaan. Trudeau sprak van een “misverstand”.

Redactie Trouw

Eerder deze week maakten de twee Canadese bedrijven Sunshine Earth Labs en Adastra labs bekend dat de Canadese gezondheidsdienst hen toestemming had gegeven om cocaïne te produceren en te verkopen. Een van de bedrijven, Adastra Labs, kwam hier vrijdag alweer op terug en zei dat het de drug niet mocht verkopen aan het grote publiek.

Trudeau verduidelijkte dat de bedrijven “geen toestemming hadden om het commercieel te verkopen of op een open markt aan te bieden”. Hij voegde eraan toe dat het misverstand rechtgezet zou worden. “Er zijn beperkte en zeer begrensde rechten voor bepaalde farmaceutische bedrijven om die stof te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden en voor zeer specifieke, nauw voorgeschreven medische doeleinden”, legde hij uit.

Trudeau maakte de opmerkingen nadat deelstaatpremier David Eby van British Columbia zijn geschoktheid had geuit over de beweringen van de twee Canadese bedrijven. “Ik was net zo verrast als de premier van British Columbia toen ik zag dat een bedrijf het had over de verkoop van cocaïne op de vrije markt of het op de markt brengen ervan”, zei Trudeau tegen verslaggevers.

Volgens Trudeau heeft de vergunning niets te maken met het proefproject dat eerder in de provincie British Columbia was gestart om de epidemie aan overdoses aan te pakken, die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost. De premier verzekerde dat de productie van cocaïne daar niet voor is bedoeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden