Inheemse kinderen

Canadese kerk: 30 miljoen dollar voor slachtoffers internaten

Mensen rouwen bij een van de scholen waar graven van inheemse kinderen werden gevonden. Beeld AFP
Mensen rouwen bij een van de scholen waar graven van inheemse kinderen werden gevonden.Beeld AFP

De Canadese bisschoppen hebben maandag (lokale tijd) 30 miljoen Canadese dollar (20,3 miljoen euro) toegezegd ter ondersteuning van initiatieven voor overlevenden van internaten voor inheemse kinderen.

Redactie Trouw

Eind vorige week maakten ze nog excuses voor de misstanden op de schoolinrichtingen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

Het toegezegde geld wordt over een periode van vijf jaar vrijgegeven, maakten de bisschoppen bekend in een verklaring. Het initiatief ‘zal betekenisvolle projecten in heel Canada ondersteunen en een significant verschil maken bij het aanpakken van het historische en aanhoudende trauma veroorzaakt door het residentiële schoolsysteem’, zei bisschop Raymond Poisson.

Over een periode van ruim honderd jaar, tot in 1996, werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen door de scholen gedwongen gescheiden van hun families. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. Ze werden slachtoffer van ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik. Een nationale onderzoekscommissie, die van ‘culturele genocide’ spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4000 doden waren gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden