Crowdfunding

Canadees truckersprotest mede door Nederlanders gefinancierd. ‘Ik ben zo trots op jullie allemaal!’


Truckersprotest in Ottawa, met vlagvertoon op het plein voor het Canadese parlementsgebouw. Beeld REUTERS
Truckersprotest in Ottawa, met vlagvertoon op het plein voor het Canadese parlementsgebouw.Beeld REUTERS

Het Canadese truckersprotest dat begin dit jaar wekenlang de hoofdstad Ottawa in zijn greep hield, is deels betaald door Nederlandse donateurs. Dat blijkt uit een gelekte database van donaties aan het Vrijheidskonvooi die in handen is van Trouw.

Gidi Pols

Eind januari reden ruim duizend voertuigen in konvooi naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Met blokkades en demonstraties in Ottawa, kleinere steden en grensovergangen maakten truckers hun onvrede duidelijk.

Aanvankelijk was de woede gericht op de vaccinatieplicht voor chauffeurs die de grens met de Verenigde Staten over wilden. Gaandeweg richtten de demonstranten zich ook tegen de coronaregels in het algemeen. Met een wekenlange bezetting in het centrum van de hoofdstad eisten ze een einde aan de maatregelen.

Om hun protest mogelijk te maken zetten de organisatoren donatiecampagnes op. In eerste instantie via de website GoFundMe. Dat bedrijf sloot de campagne nadat functionarissen van GoFundMe voor een overheidscommissie werden opgeroepen omdat er zorgen waren over de oorsprong van de fondsen en het mogelijke gebruik voor de ‘promotie van extremisme’.

“Vrijheid van meningsuiting, vergadering en vereniging zijn hoekstenen van de democratie”, zei de Canadese premier Justin Trudeau eind januari in een persconferentie over de protesten. “Maar nazisymbolen, racistische beelden en ontering van oorlogsmonumenten zijn dat niet.”

Hackers deelden de database met journalisten

De truckers stapten toen over op de christelijke donatiewebsite GiveSendGo. Vanuit de hele wereld stroomde geld toe om de chauffeurs te steunen. In totaal doneerden bijna honderdduizend mensen via GiveSendGo, blijkt uit data die werden buitgemaakt door activistische hackers van Distributed Denial of Secrets. Zij deelden de gegevens met onderzoekers en journalisten.

De database laat zien dat ruim de helft van de donateurs uit de Verenigde Staten kwam. Onder hen waren de techmiljardair Thomas Siebel en honderden leden van de extreemrechtse militia Oath Keepers, schreven Amerikaanse media.

Ook tienduizenden Canadezen deden een duit in het zakje. Verder kwamen relatief veel geldgevers uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Duitsland. Nederland staat op plaats zes. Samen stuurden de Nederlandse donateurs bijna 10.500 euro de Atlantische Oceaan over. De namen van de Nederlandse donateurs zijn bekend bij de redactie. Omdat het om gelekte gegevens gaat van mensen die hoogstens een paar honderd euro overmaakten en geen publieke functie bekleden is ervoor gekozen om de namen niet te publiceren.

‘Veel geluk en Honk Honk Truckers!’

‘Zo trots op jullie allemaal! Jullie veranderen de wereld!’, schrijft een Nederlandse modeondernemer die 900 dollar doneerde. En een andere Nederlandse donateur: ‘De mensen moeten opstaan tegen overheden die te ver gaan. Vaccinatieplicht en covid-segregatie-paspoorten zijn zeker een stap te ver. Veel geluk en Honk Honk Truckers!’

“De Canadese truckers waren de eerste die echt een vuist maakten tegen de overheid, in Europa lukte dat nergens”, zegt een Overijsselse donateur die 250 euro overmaakte. “Ik ben van mening dat de politiek en ook de media een te eenzijdig beeld lieten zien. Er was te weinig tegengeluid. Niet dat ik bij machte ben om te oordelen waar het gelijk ligt, maar er was maar één kant van het verhaal.”

​De GiveSendGo-campagne is na enkele dagen gesloten op last van de rechter. De teller op de website stond toen op 9,7 miljoen dollar. De Canadese overheid had een zaak aangespannen om te voorkomen dat meer geld zou worden opgehaald.

“Dit bevestigt mijn beeld van het politieke krachtenveld”, zegt de Overijsselse donateur. “Als een groep bezig is met iets wat de overheid niet zint, wordt ze financieel afgeknepen. Dat vind ik een slechte zaak.”

De aanwijzingen dat geldstromen uit extremistische hoeken kwamen, doen daaraan voor de donateur niets af. “Ik sta natuurlijk niet achter extremistische activiteiten. Maar nu werd al bij voorbaat gestraft, zo leek het.”

Lees ook:

Achter het Canadese truckersprotest schuilt een radicaal-rechts netwerk

De truckersprotesten in Canada breiden zich uit, in eigen land en in het buitenland. De mensen achter die protesten zijn over het algemeen geen truckers, maar bekende rechtse organisatoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden