Natuur

Canada kiest rendiermos tot nationaal korstmos

Cladonia stellaris - oftewel rendiermos - werd in een verkiezing tot nationaal korstmos van Canada verkozen.Beeld Wikimedia Commons - Creative Commons 3.0

Elk land heeft een nationale vlag, veel landen hebben een nationaal gerecht, en er zijn zelfs enkele tientallen landen die een nationale boom hebben aangewezen. Maar er is maar één land dat een nationaal korstmos heeft. Canadezen verkozen deze week de cladonia stellaris - in het Nederlands bekend als rendiermos - tot het korstmos dat de essentie van hun land het beste uitdrukt.

Korstmossen zijn eigenlijk een heel vreemd organisme, dat niet goed in de bestaande ecologische hokjes past. Ze zijn een soort symbiose tussen schimmels en algen, die los van elkaar niet kunnen overleven, maar zich samen kunnen uitstrekken over grote oppervlakten. Zeker in het weidse Canada. 

“In Canada hebben we misschien wel de meeste overvloed aan korstmossen in de hele wereld - maar veel mensen kennen ze helemaal niet”, aldus Troy McMullin, korstmoskundige bij het Canadees Natuurmuseum in Ottawa, dat de verkiezing uitschreef. 

18.000 stemmen

Uiteindelijk werd het rendiermos verkozen uit een voorselectie van zeven korstmossen, die allemaal vaker in Canada voorkomen dan in andere landen. Het museum is blij met de keuze van de ruim 18.000 Canadezen die de moeite namen om te stemmen. “De kritische rol van deze soort in het boreale ecosysteem, het belangrijkste landschap van Canada, maakt het zeker tot het belangrijkste korstmos van Canada.”

Of het rendiermos net zo’n populair icoon zal worden als het esdoornblad, dat de Canadese vlag siert, is de vraag. Maar het heeft wel degelijk ook een zeer herkenbaar uiterlijk: het ziet er een beetje uit als bloemkoolstronkjes. Canadezen die zich willen verlustigen aan hun nationale korstmos moeten naar buiten. Een eventuele tentoonstelling in het natuurmuseum in Ottawa zal even moeten wachten; het is nu gesloten vanwege de coronacrisis.

Lees ook:

Negentig soorten korstmos zien? Ga naar de begraafplaats in Ede

Henk-Jan van der Kolk speurt begraafplaatsen op de Veluwe af naar zeldzame korstmossen. Die doen het goed op het kalksteen van oude graven in de zandgrond van de Veluwe.

Korstmossen gedijen in armoede

Hoewel Nederland een van de aan korstmossoorten armste landen ter wereld is, groeien de korstmossen overal om ons heen, tot in de bebouwde omgeving. Veel korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging, met name voor ammoniak en zwaveldioxide, andere varen daar juist wel bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden