Verenigd Koninkrijk

Buckingham Palace belooft feest van ‘wereldklasse’ rond kroning Charles

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla. Buckingham Palace heeft het programma in het weekend rondom de kroning van koning Charles op 6 mei bekendgemaakt. Beeld AFP
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla. Buckingham Palace heeft het programma in het weekend rondom de kroning van koning Charles op 6 mei bekendgemaakt.Beeld AFP

Een concert met wereldsterren, een landelijke ‘Big Lunch’ en een vrijwilligersdag moeten de kroning van Charles III een memorabele viering maken voor de Britten.

ANP

Het wordt een plechtige kroning op zaterdag met een feestelijk toetje op zondag. Buckingham Palace heeft het programma in het weekend rondom de kroning van koning Charles op 6 mei bekendgemaakt.

Op 7 mei vindt er een speciaal concert plaats bij Windsor Castle, met ‘internationale muziekiconen en hedendaagse artiesten’. Ook speelt een orkest ‘van wereldklasse’, dat wordt vergezeld door ‘een paar van de grootste entertainers en dansers van de wereld’, aldus Buckingham Palace. Ook The Coronation Choir staat op het podium: zangers uit onder meer vluchtelingen-, lhbti+- en gebarentolkkoren. De BBC verzorgt live-uitzendingen.

Via een loting kunnen enkele duizenden Britten twee gratis kaartjes voor het concert bemachtigen. Mensen uit het gehele Verenigd Koninkrijk worden opgeroepen op 7 mei een zogenoemde Coronation Big Lunch te organiseren. Het initiatief moet eenzaamheid tegengaan en vriendschappen doen opbloeien. Een dag later worden mensen opgeroepen zich in te zetten voor hun medemens tijdens The Big Help Out. Verscheidene liefdadigheidsinstellingen organiseren activiteiten waarbij Britten iets kunnen doen voor de gemeenschap.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Charles op 6 mei wordt gekroond in Westminster Abbey in Londen. De dienst bevat verscheidene religieuze aspecten en tradities.

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla komen aan in een stoet, de zogenoemde The King’s Procession, vanaf Buckingham Palace. Na afloop van de dienst keert het koningspaar daar terug, samen met de rest van de koninklijke familie. Aan het einde van de dag groet de koninklijke familie het publiek vanaf het balkon van Buckingham Palace.

Lees ook:

Charles III: een koning die lang niet iedereen écht wil

Hij was de langstzittende Britse kroonprins ooit. Na het overlijden van zijn moeder Elizabeth werd Charles officieel uitgeroepen tot koning. Niet alle Britten lijken daar uitgesproken enthousiast over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden