Vakantieverhuur

Brussel wordt strenger voor Airbnb

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De Europese Commissie wil verhuurders via platformbedrijven als Airbnb meer regels opleggen. Ze moeten voortaan maandelijks verslag uitbrengen.

Romana Abels

De Europese Commissie wil bedrijven als Airbnb en Booking.com meer regels opleggen. Woningbezitters bieden via zulke platforms hun huizen aan voor vakantieverhuur. Door alle verhuurders een verplicht registratienummer te geven, hoopt de commissie dat lokale autoriteiten meer grip zullen krijgen op de markt.

De verhuur van particuliere woningen was even ingezakt tijdens de coronapandemie, maar inmiddels worden er weer miljoenen woningen verhuurd via websites. In de eerste zes maanden van dit jaar verbleven in Parijs bijvoorbeeld zo’n drie miljoen toeristen in particuliere woningen en in de Franse Alpen nog een miljoen meer. Ook Amsterdam kreeg honderdduizenden toeristen via grote en kleine platforms.

Die stad heeft de afgelopen jaren de tijdelijke verhuur flink aan banden gelegd. Huizenbezitters in Amsterdam mogen hun huis nog maar dertig dagen per jaar verhuren, in andere Nederlandse gemeenten gaat het om maximaal zestig dagen. Ook is er in Nederland sinds dit jaar een registratienummer ingevoerd voor verhuurders.

Een verplicht registratienummer voor alle EU-landen

De Europese Commissie wil een dergelijk nummer nu verplicht gaan maken voor alle landen in de EU. Daarna moeten ze iedere maand aan de lokale autoriteiten vertellen hoeveel gasten er in hun woning waren en hoelang ze zijn gebleven. De plaatselijke overheden kunnen dan zelf beslissen of ze verdere regels willen invoeren.

Nieuw in het voorstel is dat de Europese Commissie wil dat ook andere organisaties toegang kunnen krijgen tot de gegevens, die voor dat doel worden geanonimiseerd. Zo kunnen onderzoekers voortaan ook onderzoek doen naar toerisme en kunnen winkels zien waar mogelijke klanten verblijven.

De Europese Commissie stelt de regels voor omdat de zogeheten kortetermijnverhuur inmiddels een kwart uitmaakt van de toeristenaccommodaties in de EU. Waar dat misschien goed nieuws is voor de toeristenindustrie, heeft het ook grote nadelen. De explosieve verhuur van woonhuizen aan toeristen zorgt er ook voor dat het aanbod van woningen voor lokale inwoners daalt en de huizenprijzen stijgen.

Overheid moet weer grip krijgen op de woningmarkt

Als het Europees Parlement en de 27 lidstaten het eens zijn met het voorstel, worden de 22 verschillende regelsystemen vervangen door één, dat overal gelijk is.

De Nederlandse GroenLinks-parlementariër Kim van Sparrentak, die zich heeft toegelegd op internetwetgeving, is blij met het voorstel. “Vakantieverhuurplatforms weigeren vaak elke medewerking met overheden.” Van Sparrentak wil vooral dat overheden weer grip krijgen op de woningmarkt. “Af en toe een lege kamer verhuren is natuurlijk prima. Maar het zijn vooral investeerders die actief zijn op de platforms”, zegt zij.

Lees ook:

Airbnb en Uber moeten de verdiensten van gebruikers doorgeven aan de Belastingdienst

Digitale platforms als Uber en Airbnb worden verplicht jaarlijks gegevens over de verdiensten van hun gebruikers door te geven aan de Belastingdienst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden