Energietransitie

Brussel wil zonnepanelen en waterstof inzetten om van Russische energie af te komen

Een chemisch park in het Duitse Leuna. Beeld Getty Images
Een chemisch park in het Duitse Leuna.Beeld Getty Images

De Europese Unie heeft bijna 200 miljard euro nodig voor haar plannen om extra snel van het Russisch gas af te komen. Het idee is om daar onder meer het coronaherstelfonds bij te gebruiken.

Romana Abels

De Europese Commissie is naarstig op zoek naar geld, veel geld. Om af te komen van Russische fossiele brandstoffen is bijna 200 miljard euro nodig. Dat ligt niet op de plank. Dat bedrag lekte al uit, uit de voorstellen van Frans Timmermans, de commissaris van klimaat in de Europese Commissie, die woensdag in zijn plan RepowerEU bekendmaakt hoe Europa sneller dan gepland kan stoppen met de import van gas, olie en kolen uit Rusland. Timmermans wil er meteen een ommezwaai van maken in de richting van groene energie.

Het idee is dat Europa na 2027 zonder Rusland verder kan – of zoveel eerder als mogelijk is. Dat vergt nogal wat aanpassingen, want bijna de helft (45 procent) van het gas dat Europa gebruikt, komt nu uit Rusland. Het zou al volgend jaar twee derde minder gas moeten kopen uit Rusland.

De plannen van Timmermans gaan over alle mogelijke aspecten van de energiemarkt, ook over het besparen van energie. De ambities moeten daarin hoger worden. Timmermans wilde eigenlijk dat Europa in 2030 9 procent minder energie zou gebruiken dan nu. Dat getal moet nu 13 procent worden.

Overheidsgebouwen

Een tweede voorstel is om de transitie naar duurzame energiebronnen te versnellen. Zo zal Timmermans woensdag voorstellen om het plaatsen van zonnepanelen op nieuwe huizen te verplichten en ook om overheidsgebouwen vanaf 2025 te voorzien van zonnepanelen. Ook op dat terrein moeten de ambities hoger. In 2030 moet 45 procent van de energie hernieuwbaar zijn, terwijl eerdere plannen uitgingen van 40 procent.

Timmermans vertelde zelf vorige week, bij de waterstof-top die in het Rotterdamse Ahoy werd gehouden, al dat hij een plan aan het uitdokteren is om meer groene waterstof-energie te gaan inzetten. Onderdeel van de plannen die hij woensdag presenteert is een ‘hydrogeenversnellings-plan’, waarin staat dat Europa zelf 10 miljoen ton groene waterstof moet gaan produceren en dat het daarnaast eenzelfde hoeveelheid gaat importeren. De EU wil investeerders zekerheid geven bij het bouwen van infrastructuur voor waterstof. “Waterstof kan onze zware industrie uitstootvrij maken – en snel ook”, zei Timmermans.

Infrastructuur

De Commissie wil verder vloeibaar gas elders uit de wereld gaan aanschaffen en de mogelijkheden voor landen verruimen om daar de nodige infrastructuur voor aan te leggen. De Commissie zou willen voorkomen dat landen zichzelf daarmee voor de eeuwigheid vastleggen op het gebruik van gas, dus de benodigde infrastructuur moet ook te gebruiken zijn voor waterstof.

Een probleem vormt nog de financiering. De bijna 200 miljard die het Europa gaat kosten om zich los te maken uit de houdgreep van Poetin en zijn gasbronnen, moet voor een deel betaald gaan worden uit de miljarden die nog in het coronaherstelfonds zitten.

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks hoopt de commissie ook haar plannen te financieren uit de verkoop van ongebruikte emissierechten, een onderdeel van het voorstel waar zijn fractie zeer op tegen is.

Intussen overlegt een ander deel van datzelfde Brussel nog altijd over een olie-embargo tegen Rusland. Hongarije heeft een dikke spaak in het wiel gestoken, waardoor het zesde pakket sancties nu al twee weken niet van de grond gekomen is. Hongarije eist honderden miljoenen dollars aan compensatie als het geen Russische olie meer mag kopen.

Lees ook:

De Tweede Kamer wil nu écht af van Russisch gas. ‘Hopelijk blijft het niet alleen bij woorden’

Tweede Kamer en kabinet willen zo snel mogelijk van Russisch gas af. Voorlopig moet vooral energiebesparing soelaas bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden