Europese Unie

Brussel wil ‘verplichte solidariteit’ in nieuw asielbeleid

In 2015 bereikten veel asielzoekers over zee het Griekse eiland Lesbos.  Beeld AFP
In 2015 bereikten veel asielzoekers over zee het Griekse eiland Lesbos.Beeld AFP

Alle EU-landen moeten naar omvang en welvaart gaan bijdragen aan een “verplicht solidariteitsmechanisme” in nieuwe asiel- en migratiewetgeving. “Het sturen van dekens is niet meer genoeg”, vindt Eurocommissaris Ylva Johansson van binnenlandse zaken.

De Zweedse presenteert woensdag voorstellen die volgens haar tot een compromis kunnen leiden over de aanpak van de migranten- en vluchtelingenstromen die vooral de zuidelijke lidstaten als Griekenland en Italië overbelasten. “Niemand zal tevreden zijn”, voorspelt de commissaris. “Maar iedereen zal inzien dat dit een gebalanceerd compromis is dat voor alle 27 aanvaardbaar zou moeten zijn.”

De bestaande regel dat asielzoekers in land van aankomst hun asielverzoek moeten indienen, de zogenoemde Dublin-regel, wordt volgens haar “niet afgeschaft maar wel herzien”. De overbelaste aankomstlanden moeten meer gesteund worden. Volgens Johansson is inmiddels duidelijk dat vrijwillige herverdeling van asielzoekers over de EU niet werkt. “Het ligt dus voor de hand dat er een verplicht solidariteitsmechanisme moet komen.” Of dat betekent dat ze landen wil verplichten asielzoekers uit andere lidstaten over te nemen, wil ze niet zeggen.

De situatie is nu anders dan tijdens de migratiecrisis, zegt ze. Het aantal mensen dat illegaal de EU binnenkomt was vorig jaar een tiende van de aantallen in 2015. Vijf jaar geleden was 90 procent vluchteling, met recht op bescherming. Volgens haar komt twee derde van de nieuwe asielzoekers daar nu niet voor in aanmerking.
De focus in haar voorstel ligt daarom op de terugkeer van afgewezen asielzoekers. “Dat proces moet sneller. Afgewezen asielverzoeken moeten hand in hand gaan met beslissingen over terugkeer.

Lees ook:

Aantal bootmigranten in Italië gehalveerd

Het aantal migranten dat Italië over zee bereikt, is dit jaar gehalveerd ten opzichte van 2018. In vergelijking met 2017 is er zelfs een daling van meer dan 90 procent, volgens statistieken die woensdag door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gepubliceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden