Europese wetgeving

Brussel wil dwangsom voor Polen in ruzie over rechtsstaat

Pro-Europa-demonstranten in de Poolse hoofdstad Warschau protesteerden eind augustus tegen het Poolse Grondwettelijk Hof, dat toen een uitspraak moest doen over de vraag of in Polen de Poolse wet boven de Europese gaat, of niet. 'Dit is geen Constitutioneel Hof' staat op het spandoek dat zij meedragen.  Beeld AFP
Pro-Europa-demonstranten in de Poolse hoofdstad Warschau protesteerden eind augustus tegen het Poolse Grondwettelijk Hof, dat toen een uitspraak moest doen over de vraag of in Polen de Poolse wet boven de Europese gaat, of niet. 'Dit is geen Constitutioneel Hof' staat op het spandoek dat zij meedragen.Beeld AFP

De Europese Commissie wil met een dwangsom afdwingen dat Polen een tuchtcollege voor rechters ontbindt. De commissie heeft het Europees Hof van Justitie, dat Polen in juli opdroeg een eind te maken aan het college, om de maatregel gevraagd.

De commissie laat aan het hof over hoe hoog de dwangsom moet worden. Het hof kan meewegen hoe groot de Poolse economie is, maar ook hoe ernstig het de overtreding vindt en welke gevolgen die heeft voor bijvoorbeeld rechters ter plaatse. De som zou elke dag dat Polen nalaat de uitspraak van het hof uit te voeren verder oplopen. Het bedrag kan worden ingehouden op EU-subsidies die Polen ontvangt. De commissie begint ook een strafprocedure die Polen opnieuw voor het hof in Luxemburg kan brengen omdat het land opdrachten van het hof niet uitvoert. Dan kunnen boetes volgen.

De commissie ruziet met Polen over hervormingen van de rechterlijke macht in het land. Die tasten de onafhankelijkheid van de rechters aan, vindt Brussel, wat het Europees Hof in juli beaamde. Vanwege het conflict wordt ook de uitkering van miljarden uit het Europese coronaherstelfonds aan Polen opgehouden.

Lees ook:

Hoogste Poolse rechter geeft opdracht uitspraak van het Europees Hof te negeren

De hoogste Poolse rechter heeft opdracht gegeven een uitspraak van het Europees Hof van Justitie te negeren. Die gaat in tegen de Poolse grondwet, vindt het Constitutioneel Tribunaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden