Opvangcrisis

Brussel ontruimt na maanden tentenkamp migranten in stadshart

Een agent ontruimt een tent voor het Brusselse aanmeldcentrum Petit Chateau - Klein Kasteeltje Fedasil. Beeld AFP
Een agent ontruimt een tent voor het Brusselse aanmeldcentrum Petit Chateau - Klein Kasteeltje Fedasil.Beeld AFP

Brussel ontruimt een tentenkamp van gestrande asielzoekers in het stadscentrum. Die bivakkeerden daar soms al maandenlang omdat er voor hen geen plaats was in de opvang, maar die is nu toch gevonden.

Redactie Trouw

Over de tentjes en bouwsels vlak bij het aanmeldcentrum in het hart van de Belgische hoofdstad was al lange tijd veel te doen. De eerste verschenen vijf maanden geleden. Vooral Afghanen streken er neer. Ze leefden er in doorgaans erbarmelijke omstandigheden.

Politieagenten, handhavers en mensen van de gemeentereiniging sloten dinsdagochtend de brug en de kade van het kanaal af waar de asielzoekers onderkomens hadden gemaakt. De meer dan honderd bewoners worden met bussen naar noodopvangplaatsen gebracht. Hun tentjes worden onmiddellijk afgebroken en afgevoerd om te voorkomen dat ze nieuwkomers aantrekken.

De burgemeester van Molenbeek, de Brusselse gemeente waar het tentenkamp onder valt, is “opgelucht”. Volgens deze Catherine Moureaux staan “de menselijke waardigheid en de eer van ons land op het spel”.

Vorige maand ontruimde Brussel ook al een gekraakt kantoor met honderden asielzoekers. Die operatie verliep chaotisch en sommige van hen belandden prompt in het tentenkamp.

Lees ook:

Brussels kraakpand ontruimd, maar dat maakt nog geen einde aan de opvangcrisis"
België sluit woensdag een kraakpand in Brussel dat symbool werd voor de crisis in de opvang van asielzoekers. Maar de crisis is nog niet voorbij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden