Pushbacks

Brussel noemt geweld tegen migranten bij EU-grenzen onaanvaardbaar

Een man tijdens een demonstratie tegen het met geweld terugsturen van migranten in Maljevac, Kroatië. Beeld AP
Een man tijdens een demonstratie tegen het met geweld terugsturen van migranten in Maljevac, Kroatië.Beeld AP

De Europese Commissie is ‘zeer bezorgd’ over nieuwe beschuldigingen over illegale zogenoemde pushbacks in onder meer Griekenland en Kroatië.

Dit soms met geweld terugsturen van migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie is volgens commissaris Ylva Johansson schokkend en onaanvaardbaar en druist in tegen het eerbiedigen van de mensenrechten.

"De lidstaten moeten deze aantijgingen onderzoeken en waar nodig actie ondernemen", zegt de Zweedse, die donderdag overleg voert met de verantwoordelijke ministers in Griekenland en Kroatië.

Minderjarige migranten worden met knuppels geslagen

Internationale media waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports berichten over de pushbacks op basis van onder meer videobeelden en verklaringen van getuigen. Zo zouden gemaskerde politiemensen vluchtelingen in Kroatië in busjes naar de grens rijden. Daar worden ook minderjarige migranten met knuppels geslagen en naar Bosnië en Herzegovina gejaagd. Ze moeten hun kleding, geld en telefoons vaak afstaan, melden de onderzoeksjournalisten. In Griekenland zouden migranten en vluchtelingen in bootjes die met EU-geld zijn gefinancierd zijn teruggestuurd.

"Deze berichten zijn schadelijk voor de reputatie van de EU en het gebruik van geweld is volledig onacceptabel", stelt Johansson, die onder meer migratie in haar portefeuille heeft. Ze wijst erop dat de bewaking van de grenzen de verantwoordelijkheid is van de lidstaten. "Het lijkt erop dat hier sprake is van een soort georkestreerde actie. Wangedrag moet gevolgen hebben." De commissaris pleit voor het opzetten van een onafhankelijk controlemechanisme in elk land. Ook zei ze dat beschuldigingen over misbruik van EU-geld voor dergelijke praktijken in Brussel moeten worden uitgeplozen.

Volgens meerdere Nederlandse Europarlementariërs komen er al geruime tijd berichten over pushbacks binnen, maar "wordt het nog steeds ontkend", aldus Tineke Strik (GroenLinks). Eerder kwam ook de Europese grens- en kustwacht Frontex die assisteert aan de buitengrenzen in opspraak omdat zij niet zouden hebben ingegrepen bij pushbacks op de Middellandse Zee. De kwestie rond pushbacks komt volgens ingewijden vrijdag aan de orde op een vergadering van de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Luxemburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden