Douanecontroles

Brussel klaagt Londen opnieuw aan wegens schending van het brexitakkoord

Vrachtverkeer in de haven van Larne, Noord-Ierland.  Beeld AP
Vrachtverkeer in de haven van Larne, Noord-Ierland.Beeld AP

De Britse regering wil langer wachten met douanecontroles in Noord-Ierland. De EU is niet gekend in die verlenging.

De Europese Commissie onderneemt, voor de tweede keer in een halfjaar, juridische stappen tegen de Britse regering wegens schending van de brexitafspraken. Aanleiding is de eenzijdige beslissing van Londen om een halfjaar extra te wachten met sommige strenge douanecontroles in Noord-Ierland.

Vanuit Brussel is maandag een zogeheten aanzeggingsbrief naar Londen verstuurd. Dat is de eerste stap in een inbreukprocedure, die na een lang proces zou kunnen leiden tot sancties van het Europees Hof van Justitie.

Op 1 oktober vorig jaar begon de Europese Commissie ook zo’n procedure, toen vanwege de Britse dreiging om soortgelijke brexitafspraken te schenden. Die dreiging ging uiteindelijk van tafel.

Lege schappen in Noord-Ierse winkels

In het eerste brexitakkoord is eind 2019 afgesproken dat er een handelsgrens zou komen in de Ierse Zee, inclusief controles op goederenverkeer tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Zo werd een nieuwe landsgrens voorkomen op het Ierse eiland, tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland (onderdeel van het VK).

Die controles, van kracht sinds 1 januari, verlopen echter moeizaam en hebben geleid tot lege schappen in Noord-Ierse winkels. Een door Brussel en Londen overeengekomen ‘gratieperiode’ voor sommige (vooral dierlijke) producten zou op 1 april eindigen. De Britse regering heeft die echter verlengd tot 1 oktober, zonder het daarvoor geëigende brexitoverlegorgaan met de EU daarin te kennen.

Behalve de formele brief heeft Eurocommissaris Maros Sefcovic, medeverantwoordelijk voor de uitvoering van brexitafspraken, een ‘politieke brief’ gestuurd aan zijn Britse evenknie David Frost. Daarin roept hij hem op de verlenging van de gratieperiode ongedaan te maken en de kwestie ‘in goed vertrouwen’ met elkaar te bespreken, deze maand nog.

Volgens de Britse premier Boris Johnson gaat het om ‘tijdelijke en technische maatregelen’, die geenszins een schending zouden zijn van de brexitafspraken.

Lees ook:
Londen tart Brussel opnieuw met eenzijdige brexitstap

Strenge douanecontroles langs de handelsgrens in de Ierse Zee komen pas in oktober. De EU zint op juridische stappen.

‘We verkeren in een democratische limbo’

In Larne lopen de spanningen op nu de grens voor de deur van de havenstad is komen te liggen. Een reportage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden