Kosovo

Brussel keurt Kosovaarse ambassade in Jeruzalem af

De rode loper wordt uitgerold in Pristina voor een ceremonie ter gelegenheid van de wederzijdse erkenning van Kosovo en Israël.  Beeld AFP
De rode loper wordt uitgerold in Pristina voor een ceremonie ter gelegenheid van de wederzijdse erkenning van Kosovo en Israël.Beeld AFP

Met de keus voor een ambassade in Jeruzalem lijkt kandidaat-lid Kosovo zich niets van Brussel aan te trekken.

Redactie Trouw

De feestelijke opening van de ambassade in Jeruzalem staat voor eind maart gepland, maar maandag maakte Kosovo de diplomatieke betrekkingen met Israël via het computerscherm vast formeel. Pristina erkent bovendien Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. En dat is tegen het zere been van de Europese Unie.

“Geen enkele EU-lidstaat heeft een ambassade in Jeruzalem”, bracht woordvoerder van de Europese Commissie Peter Stano de Kosovaren nog even in herinnering. “Elke diplomatieke stap die de gemeenschappelijke positie rondom Jeruzalem in twijfel brengt, is een zeer serieuze zorg.”

De Europese regeringsleiders streven naar een tweestatenoplossing en daarin kan de ‘heilige stad’ pas Israëls hoofdstad worden als die wordt gedeeld met de Palestijnen. Kosovo hoeft zich in principe niets van de kritiek uit Brussel aan te trekken, het land is immers nog niet toegetreden. Van een land dat zegt te willen toetreden tot de EU wordt echter wel verwacht dat het zijn buitenlandse politiek afstemt met dat van de Europese club.

Wel een erg kleine stip aan de horizon

Het lijkt erop dat Kosovo erkenning nu belangrijker vindt dan het paaien van Brussel: in ruil voor de ambassade in het omstreden Jeruzalem erkent Israël Kosovo als land. En dat is een opsteker voor Pristina, dat in haar pogingen lid te worden van internationale organisaties geregeld wordt gedwarsboomd door Servië, dat Kosovo als afvallige provincie beschouwt.

Binnen de EU erkent een aantal landen – Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje – Kosovo ook nog altijd niet. Zij vrezen dat erkenning van Kosovo een precedent zal vormen voor regio’s in eigen land met afscheidingsambities. Daarmee is het EU-lidmaatschap voor Kosovo wel een erg kleine stip aan de horizon. Ondertussen lonken andere regio’s, zoals het Midden-Oosten en China, die Pristina op korte termijn wellicht wat meer te bieden hebben.

In de kwestie rondom Jeruzalem heeft de EU haar eigen leden overigens ook niet helemaal in het gareel. Zo waren de Roemeense, Hongaarse en Tsjechische ambassadeurs van de partij toen de Verenigde Staten hun ambassade naar Jeruzalem verplaatsten. Roemenië heeft bovendien aangekondigd het Amerikaanse voorbeeld te willen volgen. Hongarije opende in 2019 in de heilige stad al een afdeling van de ambassade in Tel Aviv door een paar diplomaten daar in een kantoor onder te brengen.

Lees ook:
De EU als relatietherapeut van de Balkan

De Europese Unie en zes landen op de westelijke Balkan hopen hun relaties te verdiepen. Morgen ontmoeten ze elkaar in Sofia op een speciale top. Maar voor de zes lid kunnen worden van de EU, moeten ze allereerst hun grensgeschillen bijleggen. Brussel houdt niet van burenruzies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden