Vluchtelingen

Brussel: Bosnië moet betere opvang regelen voor vluchtelingen

Vluchtelingen warmen zich op Nieuwjaarsdag op in het eerder afgebrande kamp Lipa in Bosnië. Beeld EPA
Vluchtelingen warmen zich op Nieuwjaarsdag op in het eerder afgebrande kamp Lipa in Bosnië.Beeld EPA

Vluchtelingen in Bosnië worden amper opgevangen. De Europese Commissie roept het land op een nieuw kamp in te richten. 

De situatie van een groep vluchtelingen in Bosnië is ‘onaanvaardbaar’ volgens de Europese Commissie. Die stelt daarom 3,5 miljoen euro beschikbaar voor opvang van de groep, die nu vrijwel zonder voorzieningen verblijft in een kamp dat grotendeels is afgebrand. Door onenigheid tussen de regering en lokale autoriteiten is de situatie tien dagen na de brand nog niet opgelost.

Het geld dat de commissie beschikbaar stelt is volgens Brussel bedoeld om “hulp te bieden aan kwetsbare vluchtelingen en migranten die worden geconfronteerd met een humanitaire ramp in Bosnië”. De financiering is een aanvulling op de 4,5 miljoen euro die Bosnië in april vorig jaar van de commissie kreeg toegewezen.

Sindsdien zitten zeker duizend migranten in koud en regenachtig weer

Op 23 december verwoestte een brand het kamp Lipa bij de Bosnische plaats Bihac, in het noordwesten van het land. Sindsdien zitten zeker duizend migranten in koud en regenachtig weer, sommigen in tenten en anderen in hutten die ze gebouwd hebben van de afgebrande resten. Er is geen water en elektriciteit en sommige vluchtelingen overnachten in het bos, waar ze vuur kunnen stoken van sprokkelhout.

De brand in het kamp is volgens de lokale politie aangestoken, al is nog onduidelijk door wie. Het zou kunnen gaan om protest van de vluchtelingen zelf omdat het kamp moest sluiten, juist vanwege de erbarmelijke omstandigheden. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ging destijds ook uit van opzet. Volgens een IOM-vertegenwoordiger hadden voormalige bewoners van het kamp tenten en containers in brand gestoken.

24 uur wachten in bussen die uiteindelijk niet vertrokken

Na de brand zouden de bewoners op andere plaatsen worden ondergebracht. De bedoeling was hen over te plaatsen naar een militair kamp in Midden-Bosnië, maar daar is niets van gekomen doordat de lokale autoriteiten en de regering het niet eens konden worden, ook vanwege protesten van de plaatselijke bevolking. De vluchtelingen brachten ongeveer 24 uur door in bussen die uiteindelijk niet vertrokken. Op 1 januari zijn er door het Bosnische leger wel tenten neergezet voor een paar honderd mensen.

Volgens de Europese gezant in het land, Johann Sattler, is de situatie van de bewoners van het kamp ‘volstrekt onacceptabel’. De Europese Commissie noemde de toestand zondag ‘onaanvaardbaar’. Buitenlandchef Josep Borrell: “Accommodatie die geschikt is voor de winter is onmisbaar voor menselijke levensomstandigheden, die ten allen tijde gegarandeerd moeten worden.”

Tijdelijk onderkomen

Borrell vindt dat het Lipa-kamp herbouwd moet worden. Ondertussen moeten de lokale autoriteiten zorgen voor een tijdelijk onderkomen voor de dakloze migranten, die onder meer uit Syrië en Afghanistan komen. De Europese Commissie zorgt voor de financiering van verschillende migrantenkampen in Bosnië.

Lokale en regionale autoriteiten verzetten zich echter tegen een nieuw vluchtelingenkamp in Bihac. Zo is eerder een opvanglocatie in een verlaten fabriek in oktober onder druk van lokale bewoners gesloten. In Bosnië zijn duizenden mensen gestrand die proberen een van de lidstaten van de Europese Unie te bereiken.

Lees ook: 

Bosnië is een flessenhals voor migranten, maar opvang is er nauwelijks. Dus zwerven ze

De VN en de EU slaan opnieuw alarm over de mensonterende situatie waarin duizenden migranten in Bosnië-Herzegovina verkeren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden