Nieuw 'volkslied'

Britten willen niets weten van lied dat hen juist moest verenigen. ‘Ik dacht dat het een parodie was’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Trots en eenheid moet het Britse lied uitstralen dat ter gelegenheid van de One Britain One Nation-dag geschreven is. Maar niet iedereen is enthousiast. ‘Ik dacht dat het een parodie was.’

‘Wij zijn Groot-Brittannië en we hebben een droom: verenig alle mensen in één groot team.’ Dat zullen alle Britse schoolkinderen vrijdag uit volle borst zingen. Dat is althans de hoop van de Britse regering. Het lied wordt vertolkt ter gelegenheid van de One Britain One Nation-dag. De 25ste juni moet een dag van ‘trots en eenheid’ worden waarop waarden als ‘tolerantie en respect’ zullen worden gevierd, staat op de website te lezen.

Daarop volgt een oproep aan alle scholen om precies om 10 uur ‘s ochtends hun leerlingen te laten applaudisseren voor alle mensen die hebben geholpen bij de strijd tegen corona. Het tweede nogal dringende verzoek betreft het gezamenlijk zingen van het OBON-volkslied. Dit lied is speciaal voor deze dag geschreven door kinderen van een basisschool in Bradford.

Het idee is afkomstig van een voormalige politieman, Kash Singh, die als zesjarig jongetje vanuit Punjab met zijn familie naar Engeland emigreerde. “Dit is een fantastisch land”, legt hij zijn drijfveer voor de actie tegen The Telegraph uit. “Ik denk dat we dat moeten vieren en laten zien dat we één zijn waar we ook vandaan komen.”

Iedereen moet meezingen

In het OBON-promotiefilmpje wordt dat uitgelaten gedaan. De Bradfordse leerlingen zingen luidkeels – en een tikkie vals – ‘Strong Britain, great Nation’ terwijl ze uitbundig met Britse vlaggetjes zwaaien. Het gezang wordt voorafgegaan door ingezoomde vlaggen uit Wales, Schotland, Noord-Ierland en Engeland. Het ministerie van onderwijs steunt de actie en spoort via sociale media scholen aan gehoor te geven aan de oproep de hymne vrijdag massaal mee te zingen.

Naast enthousiasme lokte dat verzoek in de hele ‘nation’ ook kritiek uit, al dan niet lollig geformuleerd. Op Twitter werden bijvoorbeeld alternatieve ‘patriottische’ songs gesuggereerd zoals ‘We don’t need no education’ van Pink Floyd. Ook verschenen er memes van het lichaam van de Koreaanse leider Kim Jong-un met het hoofd van premier Johnson erop geplakt. Kon de aandacht niet beter aan andere zaken besteed worden – aan een coronapandemie bijvoorbeeld– klonk ook als commentaar bij verschillende media.

Dat bovendien lang niet iedereen binnen Groot-Brittannië overloopt van liefde voor one nation maakte ook Nicola Sturgeon duidelijk. De Schotse premier – die heeft beloofd binnen twee jaar een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren – doet het lied uit Bradford in The Herald af als ‘belachelijk’. Aanvankelijk dacht Sturgeon zelfs dat het om een parodie ging.

Bovendien toont de hele actie volgens haar nou juist de desinteresse van de Britse regering in Schotland aan. Want met een beetje inspanning had die volgens haar toch best kunnen weten dat vrijdag op de One Britain One Nation-dag voor veel Schotse leerlingen de zomervakantie al begonnen is.

Lees ook:
Boris Johnson ontwaart een toekomst van wereldformaat

Als gastheer van de G7 kan de Britse premier Boris Johnson zijn land weer even op de wereldkaart zetten. En dat komt goed uit, want zijn ambities voor ‘Global Britain’ zijn torenhoog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden