Brexit

Britten werken aan eigen uitwisselingsprogramma voor studenten ter vervanging van Erasmus

De Britse staatsecretaris van Onderwijs, Gavin Williamson. Beeld AP
De Britse staatsecretaris van Onderwijs, Gavin Williamson.Beeld AP

Het Verenigd Koninkrijk is van plan 100 miljoen pond (109 miljoen euro) te steken in een eigen studentenuitwisselingsprogramma nu het vanwege het vertrek uit de EU geen deel meer uitmaakt van het Europese Erasmus+-programma.

De vervanger met de naam Turing moet zo’n 35.000 studenten de mogelijkheid bieden in het buitenland te studeren, meldt het Britse ministerie van Onderwijs.

De financiering voor het naar de wiskundige Alan Turing vernoemde programma is gedekt voor het studiejaar dat in september 2021 begint. Voor de jaren daarna moet nog geld worden vrijgemaakt. Onderwijsinstellingen krijgen het advies alvast te beginnen met het zoeken naar partners in andere landen.

De EU en het VK sloten afgelopen week een akkoord over hun (handels)relatie in het nieuwe jaar. “We hebben nu de kans de mogelijkheden voor studeren over de grens uit te breiden zodat meer studenten van alle achtergronden hun voordeel kunnen doen met die ervaring,” zegt staatsecretaris van Onderwijs Gavin Williamson. Het Turing-programma richt zich ook op minder kansrijke studenten en op gebieden waar relatief weinig Erasmus+-deelnemers waren.

Update 26-12: wisselkoers aangepast.

Lees ook:

Buitenlandse studenten voelen zich niet thuis in Nederland

Internationale studenten voelen zich niet thuis in Nederland, blijkt uit een enquête van drie studentenorganisaties.

Het wonder is geschied: er is een brexit-akkoord

De donderdag bereikte brexit-deal leidt overal tot opluchting. Dat neemt niet weg dat de veranderingen per 1 januari drastisch zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden