Pandemie

Britse waakhond: Londen was vorig jaar veel te druk met brexit om corona goed te kunnen bestrijden

Er is veel kritiek gekomen op het coronabeleid van de Britse regering.  Beeld REUTERS
Er is veel kritiek gekomen op het coronabeleid van de Britse regering.Beeld REUTERS

Toen het coronavirus vorig jaar het Verenigd Koninkrijk bereikte had de Britse overheid iets heel anders aan het hoofd: brexit. Hierdoor was er te weinig aandacht voor de pandemie, stelt een toezichthouder.

Pieternel Gruppen

De Britse overheid was zo druk met het treffen van voorbereidingen voor de brexit, dat er minder tijd en mankracht beschikbaar was om plannen te maken voor andere calamiteiten zoals een pandemie. Dat stelt de Britse toezichthouder National Audit Office (NAO) na onderzoek.

De brexit vond tegelijk plaats met de vaststelling van de eerste coronabesmetting in het land. Maar Londen gaf duidelijk prioriteit aan het eerste. De dienst die zich bezighoudt met het maken van plannen voor noodgevallen zette 56 van de 94 personeelsleden aan het werk om voorbereidingen te treffen, mocht het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekken.

Volgend jaar nog een groot onderzoek

Zij werden aan het werk gezet om alle mogelijke verstoringen het hoofd te bieden. De regering werd te veel afgeleid door de brexit en besteedde volgens de waakhond ondertussen te weinig aandacht aan waarschuwingen die haar bereikten vanuit pandemie-simulaties die in 2007 en 2016 werden uitgevoerd.

“Deze pandemie heeft de kwetsbaarheid van het systeem voor noodplannen in het Verenigd Koninkrijk blootgelegd”, stelde hoofd van de NAO Gareth Davies. Op de corona-aanpak van de Britse regering, die de crisis aanvankelijk beschouwde als een griepgolf, is veel kritiek gekomen. Ruim 143.000 mensen zijn inmiddels in het Verenigd Koninkrijk door het virus overleden. Ook kreeg het land een relatief grote economische klap te verwerken.

“We hebben altijd gezegd dat er lessen zijn te trekken uit de pandemie”, reageerde een woordvoerder van de regering vrijdag op de uitkomsten van het NAO-onderzoek. Maar hij wees er ook op dat het gaat om een ongekende pandemie ‘die de zorgsystemen in de hele wereld voor grote uitdagingen stelt’. Volgend voorjaar vindt een groot openbaar onderzoek naar het Britse coronabeleid plaats.

Lees ook:
Johnson laat alle coronabeperkingen varen, ‘ook al is de pandemie nog lang niet voorbij’

De Britse premier Johnson kondigde maandagavond de laatste fase van versoepelingen aan, ‘ook al is de pandemie nog lang niet voorbij’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden