Schoolmaaltijden

Britse voetballer komt in actie voor arme schoolkinderen met supermarkt-vouchers

Gratis lunchpakketten voor kansarme kinderen in Londen.Beeld Getty Images

De voedselpakketten voor Britse schoolkinderen die vanwege de coronapandemie thuis zitten, zijn ondermaats. ‘Compleet onacceptabel’ vindt voetballer Marcus Rashford, die het initiatief nam voor de actie. 

De Britse overheid gaat vanaf volgende week scholen de mogelijkheid geven om supermarkt-vouchers te geven aan gezinnen die van een minimuminkomen moeten rondkomen. Eerder had diezelfde overheid nog bepaald dat vouchers niet aan de orde waren. Het zou beter zijn om de gezinnen voedselpakketten te geven, zodat zeker was dat de kinderen voldoende voedingswaarde binnen zouden krijgen.

Meer dan een miljoen kinderen in het Verenigd Koninkrijk krijgen normaal gesproken gratis eten als ze op school zijn. Hun ouders hebben niet genoeg geld om één keer per dag een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten. Nu de scholen zijn gesloten en de kinderen thuiszitten, komen veel gezinnen in de problemen. Een landelijke actie, aangezwengeld door Manchester United-voetballer Marcus Rashford, zorgde er eerder voor dat er voedselpakketten beschikbaar kwamen.

Deze week bleek dat die pakketten in veel gevallen niet voldoen. In menig pakket, als het al aankomt, zit een minimale hoeveelheid eten. Hoewel de overheid een bedrag van 15 pond per week heeft vastgesteld, krijgen de kinderen voedsel ter waarde van een fractie daarvan. Op sociale media gaan foto’s rond van de inhoud van de tassen die bij ouders worden afgeleverd. Zo bevat een pakket waar een puber vijf of tien dagen mee moet kunnen doen één witbrood, twee plakjes kaas, drie winterwortels, twee appels, een blik witte bonen in tomatensaus en een paar snacks.

Regering onder vuur

Al sinds afgelopen zomer ligt de Britse regering onder vuur vanwege haar geringe aandacht voor kinderen uit arme gezinnen tijdens de lockdown. Hoewel hun ouders vaak werken, hebben 1,4 miljoen kinderen recht op gratis eten op school, omdat er thuis te weinig geld is. 

Manchester United-ster Rashford weet van huis uit hoe lastig dat kan zijn. Als jongste van vijf kinderen uit een eenoudergezin in de buurt van Manchester kent hij het gevoel te moeten leren op een lege maag. Rashford begon vorig jaar een actie waarin hij vroeg kinderen tijdens de vakanties van eten te voorzien. De regering was eerst tegen, omdat het uitdelen van voedsel de ‘afhankelijkheid van de overheid zou vergroten’, maar gaf onder grote maatschappelijke druk later toe.

Er werden richtlijnen opgesteld waaraan de voedselpakketten moesten voldoen en organisaties ingehuurd die de pakketten moesten verspreiden. De kwestie werd opnieuw actueel toen de scholen na de kerstvakantie vanwege de coronapandemie gesloten bleven en kinderen opnieuw niet op school kunnen eten.

Lagere voedingswaarde dan de wet bepaalt

Nu blijkt dat de verspreiding van de pakketten niet overal soepel verloopt en de pakketten bovendien veel minder voedingswaarde bevatten dan in de wet werd bepaald. Waar de regering eerder bezwaar maakte tegen het uitgeven van vouchers, wordt dat nu toch mogelijk. Het argument dat gezinnen supermarkt-vouchers niet altijd even goed zouden besteden, is nu verworpen.

Opnieuw was het Marcus Rashford die de verandering in gang zette. Hij noemde de inhoud van de tassen ‘compleet onacceptabel’. Hij belde persoonlijk met premier Boris Johnson over de kwestie. Eén organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van pakketten, Chartwells, heeft inmiddels aan zowel de voetballer als het land zijn excuses aangeboden.

Lees ook:

Hoe gesteggel over gratis schoollunch uitdraait op een pr-fiasco voor premier Johnson

De Britse premier Johnson wil niet meedoen aan een actie om kinderen uit arme gezinnen maaltijden te geven. Dat maakt hem niet populair.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden