Brexit

Britse regering wil parlement schorsen in aanloop naar brexit, koningin Elizabeth gaat akkoord

Britse en Europese vlagen bij het parlement in Westminster, Londen. Beeld: AFP.Beeld AFP

De Britse regering heeft woensdag een nieuwe truc uit de hoge hoed getoverd in haar streven om het blokkeren van een no-deal-brexit te voorkomen. 

De Britse premier Boris Johnson heeft koningin Elizabeth vanmiddag gevraagd het parlement tot 14 oktober te schorsen. Hiermee wil de regering garanderen dat het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook de Europese Unie verlaat op deadline day, 31 oktober aanstaande. De koningin gaat akkoord met die schorsing, liet haar adviesraad weten. 

Momenteel is het Britse parlement nog met reces. Het zomerverlof van de parlementariërs loopt op 2 september af, maar nu zouden Johnson en consorten het parlement enkele dagen na hun werkhervatting, op 10 september, wederom met vakantie willen sturen tot half oktober. Op 14 oktober zou Johnson dan de Queen’s Speech, het equivalent van de Nederlandse troonrede, houden waarin de regeringsplannen voor het komend jaar uiteen worden gezet.

Critici buitenspel

Als het parlement daadwerkelijk tot half oktober wordt geschorst, betekent dit dat parlementsleden tot die tijd niet kunnen werken aan wetten die voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie stapt op 31 oktober. Vanuit de oppositie klinkt dan ook felle kritiek op het plan. Critici menen dat parlementariërs op deze manier buitenspel worden gezet en geen rol van betekenis kunnen spelen in het democratische proces in de aanloop naar de brexit.

Johnson roept al geruime tijd dat hij de EU hoe dan ook op 31 oktober wil verlaten. Ongeacht of er een deal op tafel ligt met Brussel of niet. Hij ziet de Britten liever zonder deal vertrekken, dan dat de deadline niet wordt gehaald. Zijn standpunt stuit op grote weerstand bij leden van de oppositie. Zij willen via het parlement een mogelijke no-deal-brexit voorkomen. Maar als datzelfde parlement op 10 september wordt geschorst, hebben ze daar nauwelijks de tijd voor.

De brief van Boris Johnson aan parlementariërs waarin hij zegt de Queen's Speech uit te stellen. Beeld AP

De reacties vanuit de oppositie zijn woensdagochtend dan ook niet mals. Zo liet de liberaal-democraat Tom Brake op Twitter weten dat deze ‘oorlogsverklaring met een ijzeren vuist zal worden beantwoord.’ De conservatieve Remain-aanhanger Dominic Grieve spreekt van een ‘schandalige handeling’ en waarschuwt dat het tot een motie van wantrouwen tegen Johnson kan leiden.

De regering zelf ontkent dat de schorsing van het parlement iets van doen heeft met de brexit. Een bron op Downing Street 10 zei tegen de BBC dat ‘het tijd is dat een nieuwe regering en een nieuwe premier een plan opstellen voor het land nadat we de EU verlaten.’ Ook de conservatief James Cleverly zegt dat er niets aan de hand is. Volgens hem gaat de regering simpelweg ‘een troonrede houden, zoals alle nieuwe regeringen doen.’

Lees ook:

Brits parlement kan no-deal-brexit amper nog stoppen

Een invloedrijke Britse politieke denktank ziet nauwelijks een andere route: het Verenigd Koninkrijk is op 1 november pardoes geen lid meer van de EU, zonder akkoord.

Britse minister noemt no-deal-rampscenario onzin

De Britse minister Kwasi Kwarteng van energie maakt korte metten met het verhaal dat Groot-Brittannië na een no-deal-brexit te maken krijgt met tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden