Wikileaks

Britse regering keurt uitzetting Wikileaks-oprichter Assange goed

Wikileaks-oprichter Julian Assange Beeld AP
Wikileaks-oprichter Julian AssangeBeeld AP

De Britse minister van binnenlandse zaken Priti Patel heeft de uitzetting van Julian Assange naar de Verenigde Staten goedgekeurd. Daarmee komt het einde van een langlopende juridische saga in zicht.

Redactie Trouw

Eerder had de Britse rechter het bevel voor uitlevering al goedgekeurd, alleen de handtekening van Patel was nog nodig. Dat betekent niet dat het over en uit is voor Assange: de Wikileaks-oprichter heeft nog twee weken om in beroep te gaan. Volgens Engelse media is hij dit van plan.

Assange wordt in de VS verdacht van achttien verschillende vergrijpen, waaronder spionage. Hij kan daar in totaal 175 jaar celstraf voor krijgen. Al jaren probeert hij uitlevering aan de VS te voorkomen.

Militaire geheimen

Via Wikileaks werden geheime militaire documenten en video's gedeeld, inclusief communicatie tussen diplomaten. Daarmee werd de veiligheid van meerdere mensen in gevaar gebracht, vinden Amerikaanse autoriteiten. Hij zou daardoor ook de dood van informanten op zijn geweten kunnen hebben, aldus openbare aanklagers in de VS.

Aanhangers zien hem juist als een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting en als iemand die misstanden van de VS aan de kaak stelde, onder meer door vertrouwelijke informatie te delen van de Amerikaanse overheid over de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Australië

Assange werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over seksuele gedragingen van hem. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten maar verdween in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast in in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen, waar in 2020 de uitleveringsprocedure begon.

De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd dat Assange in de VS niet wordt opgesloten in een streng beveiligde gevangenis. Hij zou zijn straf in Australië kunnen uitzitten als hij in de VS wordt veroordeeld.

Lees ook:

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan VS

Julian Assange, de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform WikiLeaks, mag door het Verenigd Koninkrijk worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden