Dierenrechten

Britse regering gaf honden en katten voorrang op mensen bij evacuatie uit Afghanistan

Pen Farthing, hier op een archieffoto, runde in Kaboel een opvangcentrum voor zwerfkatten en honden. Die zijn veilig overgebracht naar Groot-Brittannië, wat niet gold voor bedreigde Afghaanse tolken.  Beeld REUTERS
Pen Farthing, hier op een archieffoto, runde in Kaboel een opvangcentrum voor zwerfkatten en honden. Die zijn veilig overgebracht naar Groot-Brittannië, wat niet gold voor bedreigde Afghaanse tolken.Beeld REUTERS

Terwijl duizenden Afghanen afgelopen zomer wachtten om geëvacueerd te worden uit Kaboel door het Westen, heeft de Britse premier Boris Johnson in augustus toestemming gegeven voor de versnelde evacuatie van honden en katten.

Trouw Redactie Buitenland

De honden en katten stonden onder toezicht van stichting Nowzad, die zich bezighoudt met dierenrechten en die wordt geleid door voormalig militair Pen Farthing. In augustus werd Farthing geëvacueerd, samen met 150 dieren. Zijn medewerkers bleven achter in Afghanistan, maar wisten de Taliban te ontvluchten via Pakistan.

De premier deed de geruchten hierover eerder af als ‘complete onzin’, maar met nieuw opgedoken e-mails van het Britse ministerie van buitenlandse zaken staat nu vast dat Johnson de evacuatie wel degelijk heeft goedgekeurd.

In Groot-Brittannië is veel kritiek op het optreden van de Britse regering, omdat veel Afghaanse tolken niet op tijd konden worden geëvacueerd. Die kritiek is toegenomen nu blijkt dat dieren voorrang kregen. Het Britse parlement wil de onderminister voor milieu en ontwikkelingssamenwerking Zac Goldsmith nu aan de tand voelen, mede omdat gelekte e-mails afkomstig van zijn kantoor het controversiële besluit bevestigen.

Nowzad-oprichter Farthing is zich van geen kwaad bewust. De reddingsoperatie werd volgens hem immers betaald met geld van donateurs.

Lees ook:

Taliban zijn niet de eersten die een hond krijgsgevangene maken

Als je tegenstander zich voornamelijk van onbemande drones bedient, wordt het lastig om nog traditionele krijgsgevangenen te maken. Waarschijnlijk dat de taliban in Afghanistan daarom ook al erg in hun nopjes waren toen ze er deze week in slaagden om een legerhond van de Navo te pakken te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden