Rondje EuropaVerenigd Koninkrijk

Britse pubs mogen straks weer een terras, maar dat kan niet overal

Een leeg restaurant in de Docklands in Londen. Beeld Reuters
Een leeg restaurant in de Docklands in Londen.Beeld Reuters

Voor de ramen van de pub The Woolpack in de Londense Bermondsey Street zijn houten planken geplaatst. ‘Tot nader order gesloten. Met vriendelijke groeten, het Woolpack-team.’ Even verderop bij Simon the Tanner hetzelfde beeld. “Dank voor alle steun de afgelopen maanden, we hopen jullie snel weer te zien”, prijkt er op een handgeschreven briefje op het raam. Binnen staan de barkrukken omgekeerd op de bar. Er staat nog een flesje schoonmaakmiddel naast de tap, doelloos wachtend op een volgende schoonmaakbeurt.

Het aantal Britse pubs dat in nood verkeert, groeit hard. De strenge lockdown heeft er al zeker tweeduizend over de rand van de afgrond geduwd. Er zullen er de komende weken nog talloze volgen: er gaan dertig horecazaken per dag failliet.

Geen miljoeneninjectie

Morgen is het een jaar geleden dat premier Boris Johnson voor het Verenigd Koninkrijk, als een van de laatste landen in Europa, een strenge lockdown afkondigde. Toen nog de hoop uitsprekend dat alles ‘binnen twaalf weken weer normaal zou zijn’. Niets bleek minder waar.

Hoewel de Britse horeca in de zomermaanden en ook in het najaar nog hier en daar korte periodes de deuren kon openen, was het voor veel cafés en restaurants onvoldoende om het hoofd boven water te houden. “Veel eigenaren hebben zich enorm in de schulden gestoken om de lopende kosten te betalen. De steun van de overheid was bij lange na niet genoeg om die kosten te dekken. Er is daarom echt een miljoeneninjectie nodig om onze sector te redden”, zei Dave Mountford van belangenvereniging Forum for British pubs. Die miljoeneninjectie komt er voorlopig niet.

Hoeksteen van de samenleving

Het public house (het openbare huis), kortweg pub, is al eeuwenlang een verlengstuk van de Britse woonkamer. Daar waar bijna alles in het straatbeeld meegaat met de tijd, blijven pubs het liefst zo traditioneel mogelijk. Met tapijt op de vloer, kroonluchters aan het plafond en beroemde Britse zeehelden uit een ver verleden aan de muur. Het is een café waar het geschater van bargasten de sfeer bepaalt in plaats van stevige beats uit een alles overheersende muziekinstallatie. De succesformule van de pub is in de afgelopen driehonderd jaar amper veranderd.

Om deze hoeksteen van de samenleving toch tegemoet te komen, krijgen horecagelegenheden vanaf 12 april de mogelijkheid om hun terrassen te openen. “We moeten achter onze lokale ondernemers staan”, zei minister Robert Jenrick. Hij wil ook extra geld vrijmaken om het inrichten van terrassen eenvoudiger te maken.

Alleen is dat voor lang niet alle pubs een optie. Meer dan de helft van de horecagelegenheden heeft geen terrasmogelijkheid. Bij Simon the Tanner kunnen ze amper twee stoeltjes neerzetten op het smalle stoepje voor de deur. Het team van Simon zal moeten wachten tot minimaal half mei, als de horeca ook binnen weer mensen mag toelaten. En daarvoor moet werkelijk alles meezitten.

Lees ook:

Met deze muizenstapjes wil Boris Johnson heel voorzichtig uit de crisis komen

Het zijn muizenstapjes. Maar voor het eerst in maanden kan Boris Johnson de Engelsen wat perspectief bieden. Dankzij de forse daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames viel het woord ‘versoepelingen’ weer eens in het Lagerhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden