Verenigd Koninkrijk

Britse premier Truss biedt excuses aan, maar blijft wel op haar plek

De Britse premier Liz Truss  Beeld REUTERS
De Britse premier Liz TrussBeeld REUTERS

De Britse premier Liz Truss heeft bij de BBC haar excuses aangeboden aan haar landgenoten voor de “gemaakte vergissingen”. Ze verzekerde dat ze premier wil blijven en de Conservatieven wil leiden bij de volgende verkiezingen.

Redactie Trouw

Eerder op de dag had haar nieuwe minister van Financiën, Jeremy Hunt, “bijna alle” fiscale maatregelen geschrapt die drie weken geleden in de “minibegroting” waren aangekondigd door zijn voorganger, de ontslagen Kwasi Kwarteng.

Truss erkende dat ze “te ver en te snel” is gegaan. Haar premierschap van enkele weken was “niet perfect”, maar ze heeft fouten “hersteld”. Het zou “onverantwoord” geweest zijn om niet van koers te veranderen. Omwille van het “nationaal belang” wil ze nu toch op haar post blijven.

Truss zei verder dat ze nog steeds de Britse economie wil doen groeien, maar ze erkende dat een en ander meer tijd nodig heeft. “Ik blijf toegewijd aan de visie, maar we zullen die op een andere wijze moeten waarmaken.” Ze blijft een voorstander van “lage taksen en grote economisch groei”, maar de economische stabiliteit bewaren, was nu de “prioriteit”.

Politiek verzwakt

De premier benadrukte dat ze “de Conservatieven zal blijven leiden bij de volgende parlementsverkiezingen”, hoewel ze politiek verzwakt is sinds het debacle met Kwarteng. Volgens de BBC hebben sommige Conservatieve parlementsleden al overlegd over hoe Truss van de macht gestoten kan worden.

De omstreden maatregelen van Kwarteng lieten het pond kelderen en de staatsschuld oplopen. Bedoeling was om de energiefacturen betaalbaar te houden en de belastingen te verlagen voor vooral de rijkste bevolkingslaag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden