Beeldenstorm

Britse premier over beeldenstorm: ‘We kunnen de geschiedenis niet fotoshoppen’

Het standbeeld van Winston Churchill is uit voorzorg ingepakt.  Beeld REUTERS
Het standbeeld van Winston Churchill is uit voorzorg ingepakt.Beeld REUTERS

Premier Boris Johnson vindt dat Groot-Brittannië zijn culturele landschap en complexe geschiedenis niet kan ‘fotoshoppen’, omdat dit een vervorming van het verleden zou zijn. Dat zegt de premier in een interview met The Telegraph in reactie op de discussie over het verwijderen van beelden van historische figuren.

Redactie

“Als we beginnen met het opschonen van de verslaglegging en het verwijderen van de beelden van iedereen behalve degenen wier houding overeenkomt met de onze, zijn we verwikkeld in een grote leugen, een vervorming van onze geschiedenis”, aldus Johnson.

Johnson verdedigde ook Winston Churchill en zei dat het ‘absurd en betreurenswaardig’ was dat het monument van de voormalige premier in gevaar zou zijn gekomen. “Hij was een held. En ik verwacht dat ik niet de enige ben die zegt dat ik elke poging om dat beeld op Parliament Square te verwijderen met elke ademhaling in mijn lichaam zal weerstaan.”

Het beeld van oorlogspremier Winston Churchill (1874-1965) is tijdens antiracismedemonstraties besmeurd en actievoerders dreigen het te vernielen. Uit voorzorg hebben de autoriteiten het beeld ingepakt nadat demonstranten het voetstuk eerder van de tekst ‘was een racist' voorzagen. Johnson: “Hoe eerder die bescherming eraf kan, hoe beter.”

De Britse premier kondigde verder de oprichting van een commissie over ongelijkheid aan. De commissie moet ‘alle aspecten van ongelijkheid’ onderzoeken, zoals op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg of bij universitaire studies. Volgens Johnson heeft het immers geen zin om ‘alleen te zeggen dat we grote vooruitgang hebben geboekt in de aanpak van racisme’. “Er is veel meer dat we moeten doen.”

Lees ook:

Zelfs het beeld van Columbus komt ten val in Richmond

De Black Lives Matter-protesten geven een nieuwe impuls aan het weghalen van standbeelden van figuren uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Inmiddels worden ook beelden van de ontdekker van het land Columbus omgetrokken.

We moeten niet verzanden in hysterisch en dom historisch revisionisme

De martelgang van George Floyd heeft terecht een ongekend elan van solidariteit en protest tegen racisme veroorzaakt. Maar waar eindigt dit, vraagt columnist Sylvain Ephimenco zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden