Partygate
Britse oud-premier Boris Johnson maakt excuses voor het ‘per ongeluk misleiden’ van het Lagerhuis
Oud-premier Johnson beweerde woensdag tegen de commissie, die het partygate’-schandaal onderzoekt, dat hij niet heeft gelogen.
De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het ‘partygate’-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. “Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis.”
Johnson bood zijn excuses aan voor het ‘per ongeluk misleiden’ van het parlement, maar benadrukte dat van opzet geen sprake was. Hij zei dat hij ‘te goeder trouw’ was ‘en op basis van wat ik op dat moment oprecht wist en dacht’ te hebben gedaan. Dat later bleek dat de regels wel degelijk waren overtreden betreurt hij, maar dat is nu geen deel van het onderzoek. In Johnsons ogen is er geen bewijs dat hij het parlement heeft misleid en hij noemt die beschuldiging ‘duidelijk oneerlijk'.
De oud-premier denkt dat de commissie er desondanks op uit is om aan te tonen dat hij geweten moet hebben van de schendingen van de coronamaatregelen. Volgens de conservatieve politicus komt de commissie alleen met bewijsstukken die in die richting wijzen en is de rest niet gepubliceerd. Woensdag bracht de commissie naar buiten welke gesprekken het de afgelopen maanden heeft gevoerd met onder meer personeel van Downing Street 10. Sommigen van hen suggereren wel degelijk dat Johnson moet hebben geweten dat er feestjes werden gehouden en dat het niet volgens de richtlijnen ging.
Partygate is voorlopig niet voorbij
Ondanks dat Johnson inmiddels geen premier meer is, blijft het partygate-schandaal maar aan hem kleven. Als de commissie hem een sanctie oplegt voor misleiding van het parlement, zoals een langdurige schorsing, dan kan dat leiden tot een nieuwe verkiezing in zijn district. Als Johnson daar wordt weggestemd, verliest hij zijn zetel in het Lagerhuis.
De commissie-voorzitter Harriet Harman, liet weten dat de door Johnson aangevoerde bewijzen onderzocht zullen worden dat ze in de toekomst nog eens bij hem kunnen aankloppen. Ze benadrukte bij de personen die gehoord worden, dat zij de waarheid moeten spreken, omdat deze kwestie raakt aan de fundamenten van het parlementaire systeem. Johnson moest aan het begin van zijn hoorzitting een eed afleggen.
Festiviteiten ‘essentieel’
Johnson zei over de festiviteiten in mei, november en december 2020, waarvan foto's gepubliceerd zijn waarin hij collega's toespreekt die aan het drinken zijn, ‘essentieel’ waren voor het functioneren van zijn regering. Zijn aanwezigheid op de feestjes beschouwde hij als noodzakelijk, omdat hij daarmee zijn waardering toont voor het harde werk van zijn personeel. “Mensen die zeggen dat we aan het feesten waren, weten simpelweg niet waar zij het over hebben”, aldus een boze ohnson.
Het Verenigd Koninkrijk had een van het hoogste aantal coronadoden ter wereld. Bij het aftreden van Johnson waren er ten minste 175 duizend Britten aan het virus overleden. Het eindverslag van de commissie wordt later dit jaar verwacht.
Lees ook:
Boris Johnson zwalkt al zijn hele leven van schandaal naar schandaal
Niemand kan zo goed schandalen negeren als Boris Johnson, maar de optelsom kostte hem uiteindelijk toch de kop.