Omstreden belastingplan

Britse minister van financiën Kwasi Kwarteng ontslagen, Jeremy Hunt volgt hem op

Kwasi Kwarteng en Liz Truss op 2 oktober. Beeld AP
Kwasi Kwarteng en Liz Truss op 2 oktober.Beeld AP

De Britse premier Liz Truss heeft minister van financiën Kwasi Kwarteng ontslagen. Hij stond onder zware druk vanwege omstreden belastingplannen. Jeremy Hunt volgt hem op.

Jet van Wijk

Hij hield het precies 38 dagen vol. Maar nu, na enkele tumultueuze weken op de financiële markten, kan Kwasi Kwarteng zijn bureau alweer uitruimen: de Britse minister van financiën is vrijdagmiddag door premier Liz Truss ontslagen. En meteen werden de ingrijpende belastingplannen van het duo – of wat daar inmiddels nog van over was – verder door de papierversnipperaar gehaald: de belasting voor bedrijven wordt nu tóch verhoogd.

Met die haastig genomen U-bocht hoopt Truss de rust terug te brengen in het land. Ze werd daartoe gedwongen door de Bank of England, de Britse centrale bank, die in korte tijd twee keer moest ingrijpen om de financiële stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk te waarborgen. Dit tijdelijke nood-opkoopprogramma van staatsobligaties liep vrijdag af.

Tweetal op een zinkend schip

Eind september kondigden Truss en Kwarteng namens de Conservatieve Partij trots een groots belastingverlagingsplan aan om de Britse economie uit het slop te trekken. Dat pakket kwam vooral grootverdieners en het bedrijfsleven ten goede, en moest dan doorsijpelen naar de lagere inkomensklassen doordat de rijkeren het extra geld zouden laten rollen. Zo zou de hoogste inkomensbelastingschaal van 45 procent worden geschrapt, waardoor Britten die meer dan omgerekend 170.000 euro per jaar verdienen nog maximaal 40 procent zouden afdragen.

Die aankondiging leidde tot chaos. De financiële markten raakten in paniek, het pond kelderde, burgers vreesden een hypotheekstijging, oppositiepartij Labour schoot in de peilingen omhoog en de populariteit van de net aangetreden Liz Truss daalde naar een punt dat lager lag dan de populariteit van haar voorganger Boris Johnson vlak voor diens aftreden. The Economist beeldde het tweetal af in een zinkend bootje en kopte: hoe je een land niet besturen moet.

Enkele dagen later werd het schrappen van de hoogste belastingschijf weer geschrapt wegens te impopulair. Kwarteng twitterde nederig de boodschap te hebben begrepen.

Hunt moet de schade herstellen

Het is nu aan Jeremy Hunt, die voorheen onder andere minister van cultuur, van volksgezondheid en van buitenlandse zaken was, om als Kwartengs opvolger de schade te herstellen. Saillant detail: hij steunde Truss’ tegenstrever Rishi Sunak tijdens de campagne voor het partijleiderschap en was een tegenstander van de brexit. Hij werd door premier Boris Johnson als minister van buitenlandse zaken ontslagen, direct nadat die de sleutels van Downing Street 10 had overgenomen van Theresa May. Hunt is de vierde minister van financiën in minder dan vier maanden tijd.

Voor Liz Truss lijken de problemen nog lang niet voorbij. Volgens de BBC is het ontslag van Kwarteng voor een groep oudgediende leden van de Conservatieve Partij reden om haar met klem te vragen op te stappen. Dat zou volgende week te gebeuren staan, aldus de omroep. Truss zei vrijdag tijdens een korte persconferentie zelf nog niet over vertrek te peinzen. “Ik ben vastberaden me aan mijn belofte te houden en zorg te dragen voor meer economische groei en een welvarender VK”, aldus de premier.

En wat Kwarteng betreft: hij is in elk geval niet de kortst dienende minister van financiën die het Verenigd Koninkrijk heeft gekend. Iain Macleod overleed in 1970 na slechts dertig dagen op het ministerie.

Lees ook:

Labour-burgemeester wil afrekenen met ‘machteloosheidsgevoel’ van het volk

Nu de Britse Conservatieve Partij onder premier Liz Truss in crisis verkeert, hoopt Labour snel weer te regeren. Hoog tijd, vindt Andy Burnham, de linkse burgemeester van Manchester en ‘koning van het noorden’. ‘Te lang is mensen het idee voorgehouden dat de vrije markt alles oplost.’

Waarom de omstreden Britse belastingverlaging toch is geschrapt

Het schrappen van de hoogste Britse belastingschijf gaat niet door. De maatregel was simpelweg te impopulair. De regering van premier Liz Truss leek lang doof voor het sentiment in het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden