Brexit

Britse kustwacht onderschept grootste aantal bootvluchtelingen op een dag

Een boot aan de Britse kust die is gebruikt door migranten die de oversteek hebben gemaakt. Beeld Getty Images
Een boot aan de Britse kust die is gebruikt door migranten die de oversteek hebben gemaakt.Beeld Getty Images

De Britse kustwacht heeft dinsdag 86 migranten onderschept die met bootjes probeerden het Kanaal over te steken en Groot-Brittannië te bereiken.

Buitenlandredactie

De BBC meldt dat de kustwacht zes kleine boten heeft tegengehouden die op weg waren naar het Verenigd Koninkrijk. Het zou het hoogste aantal onderschepte bootvluchtelingen op een en dezelfde dag in het Kanaal zijn. In totaal hebben al meer dan 1100 mensen in 2019 het Kanaal overgestoken. In augustus waren er dat 336.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat er dinsdagochtend twee boten met 23 mensen waren tegengehouden. Later op de dag onderschepte de grenspolitie nog vier boten. De migranten zouden volgens het ministerie afkomstig zijn uit Iran, Afghanistan, Pakistan en de Filipijnen.

De Franse politicus Pierre-Henri Dumont, die kustplaats Calais aan de andere kant van het Kanaal vertegenwoordigt in het Franse parlement, zegt dat het aantal bootvluchtelingen toeneemt omdat op geld beluste mensensmokkelaars valse informatie over Brexit verspreiden. Zij zouden tegen vluchtelingen zeggen dat hun kans op een oversteek naar Groot-Brittannië nu moeten grijpen, voordat de Brexit een feit is. “Een leugen”, volgens Dumont, die zegt dat Frankrijk alles doet wat gedaan kan worden om de uitstroom van vluchtelingen in te perken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden