Britse kerstspeech

Britse koningin noemt 2019 in kerstspeech ‘jaar met veel hobbels’

De Britse koningin Elizabeth leest haar kerstboodschap voor. Beeld REUTERS
De Britse koningin Elizabeth leest haar kerstboodschap voor.Beeld REUTERS

De Britse koningin Elizabeth zal in haar kersttoespraak op Eerste Kerstdag toegeven dat 2019 zowel voor Groot-Brittannië als voor haar eigen familie een moeilijk jaar is geweest. In de tekst die door Buckingham Palace al deels is vrijgegeven spreekt ze van een ‘hobbelige’ tijd.

Redactie

In de toespraak, die werd opgenomen voordat haar echtgenoot, Prins Philip, uit voorzorg in het ziekenhuis werd opgenomen, zegt ze: ‘Het pad is niet altijd soepel en kan dit jaar soms heel hobbelig aanvoelen. Maar met kleine stappen, genomen vanuit geloof en hoop, kunnen diepgewortelde verschillen worden overwonnen.’ Daarmee verwijst ze vermoedelijk zowel naar de moeizame brexit als naar de tegenslagen van de koninklijke familie, met haar zoon prins Andrew die zich uit het openbare leven heeft teruggetrokken en de druk van de media op kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan Markle.

Ook meldt ze in haar kerstboodschap de 75-jarige herdenking van D-day en het belang van verzoening. ‘Degenen die voorheen gezworen vijanden waren, kwamen aan weerszijden van Het Kanaal bijeen voor herdenkingen. Door het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een zeer grote prijs voor is betaald.’

Koningin Elizabeth hield haar speech in de ‘Green Drawing room’ van het kasteel in Windsor, waar ze werd omringd door familiefoto’s.

Lees ook:

Hoe ‘Randy Andy’ zich uit het Engelse koningshuis blunderde

Een roemrucht interview met de BBC maakte van prins Andrew aangeschoten wild. Terwijl de kuil waar hij inviel zelf gegraven is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden