Gevoelige informatie

Brits ministerie blundert met gevoelige gegevens van Afghaanse tolken

Britse militairen evacueren half augustus mensen op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Beeld Brunopress
Britse militairen evacueren half augustus mensen op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.Beeld Brunopress

Door een datalek bij het Britse ministerie van defensie zijn onbedoeld de e-mailadressen van Afghaanse tolken verspreid. De fout kan hen mogelijk in gevaar brengen.

Tientallen e-mailadressen van Afghaanse tolken zijn per ongeluk gelekt door het Britse ministerie van defensie. De namen en profielfoto’s van meer dan 250 tolken, die veelal ondergedoken zitten of gevlucht zijn, waren zichtbaar in een e-mail die verzonden was naar Afghanen die voor de Britse ambassade hebben gewerkt.

Als de e-mail in verkeerde handen valt, zou de fout verregaande gevolgen kunnen hebben voor de mensen die zich nog in Afghanistan bevinden, vertelde Johnny Mercer, Brits parlementslid voor de Conservatieven en oud-minister van defensie, aan BBC Radio 4.

“De realiteit is dat we de overgrote meerderheid van onze tolken achter hebben gelaten. Tekortkomingen van het ministerie van defensie en het ministerie van binnenlandse zaken hebben ertoe geleid dat Afghanen die voor de Britse regering hebben gewerkt nu naarstig worden opgespoord door de Taliban” zo voegde Mercer eraan toe.

Oorzaak is een menselijke fout

De tolken ontvingen 30 minuten na de verzending een tweede e-mail, waarin aan de ontvangers werd gevraagd de eerste e-mail te verwijderen. Dit bericht waarschuwde de tolken ook dat de e-mailadressen niet meer veilig waren en adviseerde hun nieuwe aan te maken. Het ministerie heeft excuses aangeboden voor het ‘onacceptabele lek’, dat hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een menselijke fout is.

Minister van defensie Ben Wallace heeft laten weten woedend te zijn, en is een onderzoek gestart naar de bron van het lek. Eén medewerker van het ministerie is ontslagen. De Britten zijn al eerder onvoorzichtig omgegaan met de gegevens van hun tolken. Zo meldde The Times in augustus dat cv’s van Afghaanse werknemers op de vloer van de Britse ambassade in Kaboel verspreid lagen toen de Taliban de stad in handen kregen.

Lees ook:

Veel Afghaanse tolken hebben geen idee wanneer Nederland ze komt halen. ‘We horen niets’

Afghanen in Kaboel wachten in spanning op hun evacuatie naar Nederland. ‘Waarom bellen of mailen ze ons niet?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden