Brexit

Brits Lagerhuis blokkeert brexit zonder deal én nieuwe verkiezingen

Beeld EPA

Het Britse Lagerhuis heeft vanavond ingestemd met een wetsvoorstel dat moet voorkomen dat de Britten zonder een akkoord de Europese Unie verlaten. Premier Boris Johnson zei nieuwe verkiezingen te willen, maar ook daar stak het Lagerhuis een stokje voor.

Johnson kreeg in het Lagerhuis onvoldoende steun voor zijn plan op 15 oktober nieuwe verkiezingen te houden. 298 parlementariërs stemden voor een nieuwe stembusgang, maar dat was minder dan de helft. De Conservatieve premier had de steun van twee derde van de parlementariërs nodig gehad om zijn plan voor nieuwe verkiezingen te kunnen doorzetten.

56 leden van het Lagerhuis stemden tegen het voorstel van de premier voor nieuwe verkiezingen. De grootste oppositiepartij Labour had haar leden opgeroepen zich van stemming te onthouden. Het Lagerhuis telt 650 leden.

Johnson riep vanavond op tot nieuwe verkiezingen, direct nadat een meerderheid van het Lagerhuis had ingestemd met een wetsvoorstel over het voorkomen van een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. Johnson wil dat Groot-Brittannië op 31 oktober uit de EU stapt, ook als er dan geen akkoord met Brussel is. Het Lagerhuis wil dat Londen Brussel om drie maanden uitstel van de brexit vraagt als er geen overstemming is.

De brexit kan pas echt worden uitgesteld als het Britse Hogerhuis en de EU daarmee akkoord gaan. De tijd dringt, want het Britse parlement wordt volgende week geschorst in de aanloop naar de troonrede.

‘We moeten wel handelen’

Oud-minister van financiën Philip Hammond zei eerder vandaag dat hij het spijtig vindt dat het wetsvoorstel tegen een no-dealbrexit op tafel moest komen, maar dat er geen andere optie is. "We moeten wel handelen, want er is geen mandaat voor een brexit zonder deal. En die zal rampzalig zijn voor het Verenigd Koninkrijk", aldus de voormalige Conservatieve bewindsman.

Hillary Benn, parlementslid voor Labour, waarschuwde dat als Groot-Brittannië zonder een akkoord uit de EU stapt, dit het "begin van het einde zal zijn." Hij zei dat voor het land dan een periode van grotere onzekerheid aanbreekt.

Het voorstel moet nu ook nog aan het Hogerhuis, het House of Lords, worden voorgelegd. Daar komt de regering mogelijk nog met vertragingstactieken. De tijd dringt, want het parlement wordt volgende week geschorst tot midden oktober.

Lees ook: 

Boris Johnson heeft alles in het brexit-schaakspel allang uitgedacht

Premier Boris Johnson zal zich niet zomaar neerleggen bij een parlementaire meerderheid tegen een no-dealbrexit. Hij heeft zijn tegenzet al klaar. Plus die daarna en daarna, en alle alternatieve zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden