Rechtzaak

Britney Spears ‘in zevende hemel’: vader als curator geschorst

'#FreeBritney'-activisten bij de rechtbank. Beeld Getty Images
'#FreeBritney'-activisten bij de rechtbank.Beeld Getty Images

Jamie Spears is door een Amerikaanse rechter per direct ontzet uit zijn functie als toezichthouder van zijn dochter Britney Spears. Rechter Brenda Penny ging ook akkoord met de aanstelling van een tijdelijke vervanger die is aangedragen door het juridische team van de zangeres.

Britney Spears’ advocaat Mathew Rosengart hield een fel pleidooi waarin hij duidelijk maakte dat zijn cliënt geen dag langer onder het toezicht van haar vader wil staan. Wel is de ontzetting tijdelijk; Rosengart vroeg de rechtbank ook om onderzoek te doen naar de gedragingen van haar vader, voordat hij voorgoed wordt verwijderd als toezichthouder.

In een documentaire van The New York Times die deze week werd uitgezonden, kwam naar voren dat Britney Spears’ management en haar vader onder het mom van ‘beveiliging’ mogelijk haar telefoon en sms-verkeer hebben afgeluisterd.

Jamie Spears werd in 2008 aangesteld nadat de zangeres een mentale inzinking had, maar zou zijn rol volgens de advocaten van Britney in de loop der tijd misbruikt hebben. Spears ging relatief kort na haar inzinking alweer full-time aan de slag. Ze nam meerdere albums op en verdiende miljoenen met een zeer succesvolle serie optredens in Las Vegas. Toch werd het curatorschap, wat doorgaans bedoeld is voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen of beslissen, tot nu toe niet opgeheven.

De zangeres getuigde in juni van dit jaar via een videoverbinding voor het eerst over het 13 jaar durende curatorschap en de rol die haar vader hierin speelt. Volgens Spears moest ze de afgelopen jaren optreden ook als ze daar zelf niets voor voelde en werd ze gedwongen om lithium te slikken toen ze aangaf dat ze het rustiger aan wilde doen.

Ook zei de zangeres, die twee kinderen heeft met haar ex-man Kevin Federline, dat ze graag nog een baby wilde, maar dat ze tegen haar wil een spiraaltje heeft dat ze niet mag laten verwijderen. Ze omschreef haar levenssituatie als ‘traumatiserend' en zei dat ze niet goed was voorgelicht over haar rechten. Naar aanleiding van die hoorzitting stapte haar advocaat op en huurde Spears entertainmentadvocaat Rosengart in.

Britney Spears: ik ben in de zevende hemel

Britney Spears heeft via sociale media gereageerd op de beslissing van de rechter om haar vader niet langer in zijn functie als toezichthouder van zijn dochter te houden. De zangeres plaatste een video op Instagram, waarbij ze schreef: “Ik ben in de zevende hemel!!”.

Advocaat Rosengart sprak na afloop van de hoorzitting kort met de media over het volgens hem “monumentale besluit” dat rechter Penny had genomen door Jamie Spears uit zijn rol als toezichthouder te zetten.

“De inspanningen van Britneys fans zijn van groot belang geweest in deze zaak en dankzij hen heeft mijn bedrijf de bal uiteindelijk in het doel weten te schoppen. Dit is een prachtige teamprestatie”, aldus Rosengart.

Op 12 november doet de rechter definitief uitspraak over beëindiging van het toezicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden