Elgin Marbles

British Museum weigert Griekse beelden als wisselgeld in te zetten bij EU-onderhandelingen

De Elgin Marbles te zien in Londen.  Beeld Reuters
De Elgin Marbles te zien in Londen.Beeld Reuters

Het British Museum peinst er niet over de zogenoemde Elgin Marbles aan Griekenland terug te geven.

Redactie

Het museum reageert op de plannen om die 2500 jaar oude beeldhouwwerken, die ooit in Athene op de Akropolis het Parthenon sierden, te betrekken bij onderhandelingen over handelsrelaties tussen de EU en Londen.

Britse en Griekse media meldden dat de 'Parthenon Marbels' of de 'Elgin Marbles' zijn opgedoken in een ontwerpdocument van de EU bestemd voor onderhandelingen over de handel met Londen. Het toekomstige handelsakkoord zou ook bepalen dat "onwettig verwijderde culturele objecten worden teruggegeven aan het land van oorsprong".

De 'marbles' zijn aan het begin van de negentiende eeuw door de Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, Thomas Bruce, de graaf van Elgin, naar Londen verscheept. Toen Lord Elgin geld nodig had, verkocht hij ze aan de Britse regering. Het parlement bepaalde toen specifiek dat het staatseigendom was. De fragmenten van beeldhouwwerken en een vrouwenbeeld dat in een Atheense tempel dienst deed als pilaar, gingen in 1816 naar het British Museum. Griekenland werd in 1832 officieel onafhankelijk en probeert sindsdien vergeefs de beeldhouwwerken terug te krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden