Brexit

Brexit-overleg onder hoogspanning hervat in Brussel

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel.Beeld AFP

De zoveelste crisis in het brexit-overleg heeft nog steeds niet geleid tot een definitieve stopzetting ervan. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte bekend dat de hoofdonderhandelaars, Michel Barnier van EU-zijde en David Frost van Britse kant, de gesprekken deze zondag hervatten in Brussel.

De onderhandelingen waren vrijdagavond in Londen afgebroken omdat de meningsverschillen te groot bleven. Het gesprek tussen Von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson moest een uitweg bieden.

“Hoewel we de ernst van deze verschillen erkennen, zijn we overeengekomen dat onze onderhandelingsteams een nieuwe poging moeten wagen om te bekijken of deze kunnen worden opgelost”, aldus een korte gezamenlijke verklaring van de commissievoorzitter en de Britse premier.

Maandagavond hebben de twee opnieuw contact met elkaar.

Drie grote struikelblokken

Ook na weken van intensieve onderhandelingen blijven drie grote struikelblokken een akkoord in de weg staan: eerlijke concurrentie, toezicht op de gemaakte afspraken en visserij. Die eerste twee wegen verreweg het zwaarst, maar uitgerekend het visserij-vraagstuk (van relatief gering belang, economisch gezien) bleek de afgelopen dagen de sfeer het slechtst te beïnvloeden.

Met name Frankrijk liet blijken dat het geen genoegen zal nemen met een akkoord dat zijn vissers te veel schade zou berokkenen. Maar in principe kan elk EU-land dat zich op welk punt dan ook tekort gedaan voelt, een akkoord tegenhouden.

Op 1 januari vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de interne EU-markt en de Europese douane-unie. Als er geen afspraken worden gemaakt over een nieuwe handelsrelatie, dreigen van de ene op de andere dag chaotische toestanden te ontstaan.

Lees ook:

Onderhandelingen stilgelegd: elk woord uit de EU of het VK valt nu verkeerd bij de andere partij

De EU en het Verenigd Koninkrijk legden vrijdagavond in Londen de brexit-onderhandelingen tijdelijk stil. De verschillen zijn nog te groot. 

De Britten hebben nog maar even voor een brexitakkoord; een no-deal-chaos dreigt

We zijn dicht bij de grens van wat voor ons nog aanvaardbaar is’, aldus een EU-diplomaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden