Brexit

Brexit-intimidaties in Noord-Ierland: douanepersoneel zit noodgedwongen thuis

Dit is nog een van de beschaafdste uitingen van protest (in de Noord-Ierse havenplaats Larne) tegen de nieuwe handelsgrens in de Ierse Zee.  Beeld AFP
Dit is nog een van de beschaafdste uitingen van protest (in de Noord-Ierse havenplaats Larne) tegen de nieuwe handelsgrens in de Ierse Zee.Beeld AFP

Noord-Ierse unionisten verzetten zich tegen de nieuwe handelsgrens in de Ierse Zee. Die ligt daar sinds 1 januari.

Christoph Schmidt

In een sfeer van dreiging en intimidaties hebben douaneautoriteiten in de Noord-Ierse zeehavens Belfast en Larne hun activiteiten tijdelijk gestaakt. Medewerkers van de Europese Commissie, die daar toezien op naleving van de brexitafspraken, zijn dinsdag uit voorzorg thuis gebleven. Dat geldt ook voor de Noord-Ierse medewerkers van het ministerie van landbouw die toezien op de controles op dierlijke producten.

De intimidaties zijn hoogstwaarschijnlijk het werk van fanatieke Noord-Ierse unionisten, die zich verzetten tegen de nieuwe handelsgrens in de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Die ligt daar sinds 1 januari.

Verscheidene kantoren in de havens zijn beklad met graffiti-teksten, zoals ‘al het grenspersoneel is een doelwit’, ‘geen Ierse Zeegrens’ of ‘R.I.P. GFA’ (waarbij GFA staat voor het Goede Vrijdagakkoord dat in 1998 een einde maakte aan het decennialange sektarische geweld in Noord-Ierland). Ook zijn verdachte en intimiderende activiteiten gemeld, zoals het noteren van kentekenplaten.

Graffiti in Zuid Belfast, Noord Ierland tegen de Ierse zee handelsgrens.  Beeld AFP
Graffiti in Zuid Belfast, Noord Ierland tegen de Ierse zee handelsgrens.Beeld AFP

Controle op dierlijke producten

Sinds 1 januari worden transporten van met name dierlijke producten tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk gecontroleerd. Noord-Ierland heeft in het eerste brexit-akkoord, van oktober 2019, een speciale status gekregen. Het staat met één been nog in de EU-douane-unie en met het andere in de interne Britse markt. Die constructie was nodig om een heroprichting van de gehate landsgrens met EU-lidstaat Ierland te voorkomen.

Pas toen vorige maand de nadelige effecten van die handelsgrens in de Ierse Zee zichtbaar werden – sommige Noord-Ierse winkels kampen met bevoorradingsproblemen – begonnen lokale gemeenschappen aldaar zich te roeren. De Britse eenheid is heilig voor de Noord-Ierse unionisten. Al van meet af aan verzetten ze zich tegen elke afspraak met de EU die de politieke en economische banden met het Britse ‘vasteland’ in gevaar brengt. Nu pas, ruim een jaar nadat het terugtrekkingsakkoord is gesloten, escaleert de onvrede daarover.

“We veroordelen elke dreiging met geweld tegen havenfunctionarissen of wie dan ook in Noord-Ierland zeer krachtig”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. “Onze prioriteit ligt bij de veiligheid van onze mensen. Zij doen simpelweg hun taak en zijn het terugtrekkingsakkoord aan het uitvoeren.”

‘Sinister en lelijk’

De Ierse premier Micheál Martin noemde de intimidaties in Belfast en Larne ‘sinister en lelijk’.

Woensdag is de kwestie onderwerp van spoedoverleg tussen Eurocommissaris Sefcovic, de Britse minister Gove, de Noord-Ierse eerste minister Foster en haar vice-eerste minister O’Neill.

Lees ook:
Johnson blijft ontkennen, maar ze komen er echt: douanecontroles in Noord-Ierland

Van ruim een jaar geleden: de Europese Commissie legt nog maar eens uit wat het brexit-akkoord inhoudt: meer bureaucratie voor Noord-Ierse bedrijven. Die hebben straks alle reden premier Johnson te beschuldigen van kiezersbedrog.

Verbijstering alom over Brusselse brexit-blunder

De Europese Commissie trekt schielijk een plan in om zwaarbevochten brexit-afspraken over Noord-Ierland buiten werking te stellen. Verbazing in Londen, Dublin, Belfast en Brussel zelf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden