Nepnieuws

Brazilië zal Telegram niet blokkeren, maar legt de chat-app wel aan banden

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Beeld AFP
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.Beeld AFP

Telegram ging afgelopen weekend door het stof voor het Braziliaanse Hooggerechtshof: de chat-app zal onder andere strenger modereren om nepnieuws tegen te gaan. Dat moet de Braziliaanse verkiezingen eerlijker maken.

Wies Ubags

Het Braziliaanse Hooggerechtshof moest ervoor in het geweer komen, maar Telegram is om: nadat het Hof de chat-app vrijdag dreigde te blokkeren, kwam Telegram in actie om aan tien Braziliaanse eisen te voldoen. Het belooft onder meer serieuzer op te treden tegen nepnieuws en stelt ook een legale vertegenwoordiger in Brazilië aan als aanspreekpunt voor de autoriteiten. Zondagavond draaide het Hof daarop zijn eerdere beslissing terug.

Pavel Durov, mede-oprichter van Telegram, ging door het stof na de beslissing vrijdag. “In naam van mijn team bied ik het Hooggerechtshof in Brazilië excuses aan voor onze nalatigheid. We hadden beter werk kunnen afleveren”, schreef hij op zijn eigen Telegram-kanaal. Hij zei dat de verzoeken van het Hof aan Telegram om in actie te komen hem niet hadden bereikt, omdat ze naar een algemeen e-mailadres waren gestuurd.

Bolsonaro en zoons reageren woedend

De eisen van het Hof kwamen voort uit de zorgen die onder de rechters én bij het Braziliaanse kiescollege leven over de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar, en de rol die nepnieuws daarbij dreigt te spelen. In tegenstelling tot andere sociale media trad Telegram tot nu toe niet of nauwelijks op tegen nepnieuws. En dat terwijl de radicaal-rechtse president Bolsonaro, die herkozen wil worden, met name Telegram gebruikt om boodschappen onder zijn aanhangers te verspreiden die geheel of gedeeltelijk onwaar zijn, bedoeld om tegenstanders in diskrediet te brengen.

Bolsonaro en zijn drie politiek actieve zoons, die een belangrijke rol hebben in zijn verkiezingscampagne, hebben samen ruim een miljoen volgers op Telegram. Ze waren dan ook woedend toen de beslissing om te blokkeren vrijdagavond bekend werd. “Een beslissing van deze omvang is ontoelaatbaar”, zei Bolsonaro, die op werkbezoek was in de deelstaat Acre. Maar hij had er ook profijt van. De krant Poder360 meldde dat er dit weekend 128.000 volgers bij gekomen waren. Tegelijkertijd voegde Telegram dit weekend meteen de daad bij het woord en schrapte één van Bolsonaro’s boodschappen.

Telegram heeft aangekondigd om berichten met verdachte inhoud voortaan de kwalificatie ‘onnauwkeurige informatie’ mee te geven. Ook gaat het platform een samenwerkingsverband aan met checkmedia als Agência Lupa (Agentschap Loep) en Aos Fatos (Naar de Feiten). Mensen wier online activiteiten door het Braziliaanse Hooggerechtshof aan banden zijn gelegd zullen het nu moeilijker krijgen om hun berichten op Telegram gepubliceerd te krijgen.

Lees ook:

Pavel en Nikolai: Russische interneticonen wars van autoriteit

De Russische Mark Zuckerberg heet Pavel Doerov. Hij bedacht de tegenhanger van Facebook, VKontakte, en samen met zijn broer Nikolai staat hij aan de wieg van berichtenservice Telegram. Maar hun gedachtengoed ligt onder vuur, want in steeds meer landen gaan stemmen op de chat-app te verbieden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden