Boot

Brazilië wil spookschip vol asbest laten zinken, tot woede van milieuactivisten

Het dumpen van het giftige schip in de Atlantische Oceaan is volgens milieuactivisten in strijd met drie internationale milieuverdragen. Beeld afp
Het dumpen van het giftige schip in de Atlantische Oceaan is volgens milieuactivisten in strijd met drie internationale milieuverdragen.Beeld afp

Brazilië is van plan een beschadigd vliegdekschip vol met asbest tot zinken te brengen in de oceaan. Er is geen alternatief, zeggen de autoriteiten, tot woede van milieuactivisten.

Redactie Trouw

Die stellen dat het zes decennia oude vliegdekschip tonnen asbest, zware metalen en andere giftige materialen bevat, die schadelijk zijn voor de voedselketen in zee. Het dumpen van het giftige schip in de Atlantische Oceaan is volgens hen in strijd met drie internationale milieuverdragen.

Nadat de Franse marine het schip 37 jaar had gebruikt, kocht Brazilië het 266 meter lange vliegdekschip in 2000 voor 12 miljoen dollar. Een Turks bedrijf kocht het schip in 2021 om het te slopen, maar Turkije trok de toestemming in toen het vaartuig de Middellandse Zee naderde. Toen het vervolgens werd teruggebracht naar Brazilië, mocht het daar ook niet aanmeren vanwege de grote milieurisico’s.

Gezien het toenemende risico van slepen en het verslechterde drijfvermogen is iets anders dan het schip gecontroleerd te laten zinken onmogelijk, aldus het Braziliaanse defensieministerie. De marine heeft het ‘spookschip’ nu naar een locatie op 350 kilometer van de Braziliaanse kust gesleept. De oceaan is daar 5000 meter diep. Volgens de autoriteiten is dat het veiligste gebied om het te laten zinken. Wanneer het schip tot zinken wordt gebracht, is niet bekendgemaakt.

Lees ook:

Oorlogswrakken onder zee: een tikkende tijdbom

Voor de Poolse kust liggen minstens achtduizend gezonken oorlogsschepen, een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog. Hun lading bedreigt het milieu, maar wie ruimt ze op?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden