Brazilië

Brazilië bezuinigt op milieu en klimaat, in weerwil van eerdere beloftes

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (rechts) en zijn minister van milieu Ricardo Salles. Beeld Reuters
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (rechts) en zijn minister van milieu Ricardo Salles.Beeld Reuters

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder een bezuiniging van 24 procent op het milieubudget voor dit jaar.

Redactie

De dag ervoor beloofde Bolsonaro nog om juist meer geld uit te trekken om ontbossing in het Amazone-regenwoud tegen te gaan. Die toezegging deed hij op een internationale top die was georganiseerd door de Amerikaanse president Biden. Bolsonaro zei toen dat hij het budget voor de handhaving van klimaatwetgeving zou verdubbelen en dat er in 2030 een einde moet zijn gekomen aan illegale ontbossing in zijn land.

De Amerikaanse regering juichte de Braziliaanse beloftes toe, maar nog geen 24 uur later zette Bolsonaro zijn handtekening onder de Braziliaanse overheidsbegroting voor 2021, waaruit een heel ander beeld naar voren kwam. Op die begroting werd voor het ministerie van milieu en de agentschappen die daaronder vallen omgerekend zo’n 300 miljoen euro uitgetrokken, terwijl dat vorig jaar nog bijna 400 miljoen euro was.

Voor parlementariër Rodrigo Agostinho, aanvoerder van een groep parlementsleden die strijdt tegen klimaatverandering, moet Bolsonaro de daad bij het woord voegen. “Het signaal van de toespraak donderdag is niet genoeg.” Sinds Bolsonaro aan de macht is, is de ontbossing in het Amazonegebied flink toegenomen, blijkt uit satellietgegevens.

Lees ook:

Ontbossing Amazonegebied Brazilië op hoogste niveau sinds 2008

De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië is gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen 12 jaar. Vooral sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro zou het kappen van het regenwoud enorm zijn toegenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden