Brazilië

Braziliaanse senator beticht Bolsonaro van poging tot staatsgreep

De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Beeld REUTERS
De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro.Beeld REUTERS

In december heeft een medewerker van toen zittend president Jair Bolsonaro aan senator Marcos do Val gevraagd om mee te werken aan een plan dat tot een staatsgreep moest leiden. Dat vertelde de Braziliaanse senator zelf aan een lokaal blad.

ANP

De medewerker van de president vroeg Do Val om Braziliaans opperrechter Alexandre de Moraes in een persoonlijk gesprek te betrappen op een controversiële uitspraak en dat op te nemen. Daarmee zouden ze het Hooggerechtshof in diskrediet brengen en vervolgens de rechtsgeldigheid van de verkiezingen in twijfel trekken.

Terwijl Do Val de vraag kreeg om aan het plan mee te werken, zat ook Bolsonaro “stilzwijgend” aan tafel. Het is daarmee het meest concrete bewijs tot nog toe dat hij plannen maakte om de uitslag van de verkiezingen naast zich neer te leggen. Senator Do Val, lang gezien als een bondgenoot van Bolsonaro, ging niet in op de vraag.

Op 1 januari vond in Brasilia de machtsoverdracht plaats. Daar was de voormalige president niet bij aanwezig. Bolsonaro trok 48 uur eerder naar Florida in de Verenigde Staten, waar hij nog altijd verblijft.

Zijn aanhangers deden wel nog een poging om het gezag van Lula te ondermijnen. Op 8 januari bestormden duizenden demonstranten de overheidsgebouwen in de hoofdstad.

Er loopt een onderzoek naar de rol van Bolsonaro bij die bestorming. In het kader daarvan heeft het hoofdgerechtshof aan senator Do Val gevraagd zijn beschuldigingen te herhalen bij de federale politie.

Lees ook:
Verdeeldheid over Lula en Bolsonaro tast familiebanden aan: ‘Waar ging het mis?’

De verhoudingen tussen aanhangers van de linkse president Lula da Silva en de extreemrechtse oud-president Bolsonaro in Brazilië staan na de bestorming van de overheidsgebouwen in Brasília op scherp. Twee Lula-aanhangers vertellen over hun ervaringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden