Natuurbranden
Branden teisteren oostkust Australië, brandweer waarschuwt voor metershoge vlammen
De brandweer krijgt de vuurzee in het oosten van Australië voorlopig nog niet onder controle.
Australië kampt weer met forse branden. Officieel zouden de heetste maanden voorbij moeten zijn maar aan de oostkust van het land, met Sydney als grootste stad, is het nog altijd extreem warm. Inmiddels woeden er zeker 41 grote branden in deze regio, waarvan er veertien niet onder controle zijn.
De toestand doet de Australiërs denken aan de zomer van 2019-2020, toen een bosgebied afbrandde met een oppervlakte van drie keer Nederland. Daarbij kwamen 33 mensen om. De lucht werd toen wekenlang verlicht door de rode gloed van de enorme branden. Veel mensen hadden ernstige ademhalingsproblemen.
Sydney en Nieuw-Zuid-Wales, de deelstaat waar de miljoenenstad in ligt, kampen deze maand met de ergste hittegolf in zes jaar, met temperaturen boven de 37 graden en een piek afgelopen zondag van boven de veertig graden. Zo’n tweehonderd kilometer ten westen van Sydney woeden hevige branden, zo’n dertig scholen zijn er gesloten en op diverse plekken zijn inwoners en werknemers geëvacueerd.
Van de herfst is nog niets te merken
Formeel is de zomer in Australië op 1 maart voorbij en begint de herfst, maar daar is nog niets van te merken. In de zwarte zomer van drie jaar geleden kwam het ook tot extreme temperaturen en uitslaande branden, maar die begonnen in november en duurden tot en met februari. Omdat nu de herfst is begonnen, wordt geen nieuwe natuurramp verwacht zoals toen.
In Australië, en vooral in Sydney en de gebieden eromheen, viel vorig jaar bovendien veel regen. Het record aan millimeters regen uit 1950 werd verbroken, waardoor de bossen en velden nu niet kurkdroog zijn. Dit helpt tegen de verspreiding van de branden. Het neemt niet weg dat de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales een noodwaarschuwing af heeft gegeven voor de huidige situatie.
Vlammen tot wel tien meter hoog
De vuurzee begon afgelopen zondag bij het plaatsje Tambaroora. Daar brandde al snel 2000 hectare af. Het vuur verplaatste zich met grote snelheid naar een gebied met veel dicht struikgewas en is daar moeilijker te bestrijden. Bewoners in deze regio is dringend geadviseerd een veilig heenkomen te zoeken, want hun huizen en boerderijen lopen gevaar. De bestrijding van de uitslaande brand wordt bemoeilijkt door een stevige wind met een kracht van zo’n zeven beaufort, die steeds weer van richting verandert.
De lokale brandweer van Nieuw-Zuid-Wales waarschuwt voor vlammen die tot wel tien meter hoog oplaaien. Het brandweerkorps ziet geen mogelijkheden om het vuur op dit moment te blussen of te controleren en in een bepaald gebied vast te zetten, waardoor verschillende brandhaarden nu vrij spel hebben.
De verwachting is dat de temperatuur nog verder zal stijgen. Pas na woensdag kan het weer afkoelen en dat kan helpen bij het indammen van de verspreiding van de branden.
Lees ook:
Zeker 3 miljard dieren dood of gevlucht door bosbranden Australië.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) schat, op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat bij de enorme bosbranden in Australië eind vorig en begin dit jaar zo’n 3 miljard zoogdieren, vogels, reptielen en kikkers zijn omgekomen of gevlucht.
Australië kampt met ongekend hevig vuurseizoen: ‘Klimaatverandering is geen abstract begrip meer.
De bosbranden in de regio Sydney waren nog nooit zo hevig als dit jaar. Het leven in de stad verandert nu de staat New South Wales kampt met een ongekend lang brandseizoen.