Referendum

Bougainville-eilanden stemmen massaal voor onafhankelijkheid

De uitslag van het referendum werd juichend begroet op Buka, Papoea-Nieuw-Guinea.Beeld AP

De bewoners van de Bougainville-eilanden hebben na een twee weken lang durend referendum voor afscheiding van Papoea-Nieuw-Guinea gestemd. Maar hiermee is de onafhankelijkheid nog niet direct bereikt.

Onder luid gejuich en applaus werd gisteren de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum in Bougainville ontvangen. Meer dan 98 procent van de 200.000 kiezers stemde voor afscheiding van Papoea-Nieuw-Guinea. Er wachten nu lastige onderhandelingen tussen de twee partijen, en het is uiteindelijk aan het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea om de knoop door te hakken. Naar alle waarschijnlijkheid zal het nog jaren duren, voordat de wereld er een nieuw land bij heeft. Desondanks waren de inwoners van de eilandengroep optimistisch gestemd. 

 “Nu voelen we ons in ieder geval mentaal bevrijd”, aldus de president van Bougainville, John Momis. De Ierse ex-premier Bertie Ahern, die voorzitter was van de referendumcommissie, riep alle partijen op om de uitslag te respecteren.

Het referendum toonde volgens hem aan, dat de pen machtiger is dan het zwaard. Het team van de Papoea-Nieuw-Guineese premier James Marape liet weten niet bereikbaar te zijn voor commentaar.

Kopermijn

Het referendum maakte deel uit van een vredesdeal uit 2001. Van 1989 tot 1997 woedde er een burgeroorlog op de Bougainville-eilanden, die ondanks de rijkdom aan koper tot een van de armste gebieden op het zuidelijk halfrond behoren. Het geweld eiste zeker vijftienduizend levens.

De rebellen, die vochten tegen het regeringsleger, maakten zich kwaad over een grote goud- en kopermijn, waarvan de opbrengst te weinig aan Bougainville ten goede zou komen. Daarnaast zou de vervuiling van het rivierwater door de mijn hun traditionele manier van leven ontwrichten.

De mijn is sinds het conflict gesloten. Nu Bougainville voor onafhankelijkheid heeft gestemd, hopen sommigen dat de kopermijn weer opgestart kan worden. De eilanden zijn financieel namelijk sterk afhankelijk van Papoea-Nieuw-Guinea. 

Lees ook:

Nederland moet zich bij de VN inzetten voor een vrij Papoea

Papoea past niet goed bij Indonesië en heeft genoeg in huis voor autonomie, betoogt Maarten van der Schaft, voormalige medewerker van de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden