Migranten uit Bangladesh, onderweg naar Kroatië, zijn gestrand in het noordwesten van Bosnië.

Migratie

Bosnië is een flessenhals voor migranten, maar opvang is er nauwelijks. Dus zwerven ze

Migranten uit Bangladesh, onderweg naar Kroatië, zijn gestrand in het noordwesten van Bosnië.Beeld AFP

De VN en de EU slaan opnieuw alarm over de mensonterende situatie waarin duizenden migranten in Bosnië-Herzegovina verkeren. 

De autoriteiten in het noordwesten van het land hebben een kamp gesloten, zonder dat er alternatieve opvang is. Daardoor zijn nog eens 350 mensen op straat te staan. In totaal overleven naar schatting nu zo’n 3500 migranten in de bossen, in leegstaande panden of in de open lucht.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN waarschuwt voor een humanitaire crisis met de winter in aantocht. De EU noemt de sluiting van het kamp in de stad Bihac een onverantwoorde beslissing die mensenlevens op het spel zet. “Het is totaal onnodig. De EU financiert opvang en wij zijn bereid kampen te runnen”, zegt Peter Van der Auweraert, vertegenwoordiger van de IOM in Bosnië.

Naar schatting verblijven er tegen de 10.000 migranten in het land. Het merendeel bivakkeert in en rond de steden Bihac en Velika Kladusa. Vanuit die grensplaatsen proberen ze buurland Kroatië binnen te komen, om van daaruit verder de EU in te reizen. De Kroatische politie verhindert dat, al dan niet legaal, zodat het noordwesten van Bosnië een flessenhals is geworden.

De autoriteiten van het kanton Una-Sana, vernoemd naar twee rivieren die erdoorheen stromen, zijn het zat dat hun regio als afvoerputje fungeert. Ze geven geen toestemming voor meer opvangfaciliteiten. Nu hebben ze dus zelfs een bestaand kamp gesloten, dat bestond uit containers in oude fabriekshallen. De bewoners werden naar een tentenkamp gebracht, bij een dorp op twintig kilometer van Bihac. Dat biedt plaats aan 1000 mensen, maar er zitten er al 1200. Bovendien is het niet geschikt voor de winter, bij gebrek aan isolatie. 

‘Zoveel migranten op straat maakt de situatie alleen maar onveiliger’

Ook in Bosnië heeft de herfst ingezet en regent het nu voortdurend. Veel migranten zijn te voet naar Bihac en de omliggende bossen vertrokken, waar ze in zeer primitieve omstandigheden in de buitenlucht overleven. “De autoriteiten zeggen dat ze het kamp sluiten vanwege de veiligheid en om aanzuigende werking te voorkomen. Maar met zoveel migranten op straat is de situatie alleen maar onveiliger, en het heeft ook niemand weerhouden om die kant op te gaan”, aldus Van der Auweraert.

Hij heeft wel enig begrip voor de frustratie van de regering van Una-Sana. Het kanton voelt zich in de steek gelaten en zelfs tegengewerkt door andere overheden in het land. Republika Srpska bijvoorbeeld, de door Serviërs gedomineerde helft van Bosnië, weigert pertinent migranten op haar grondgebied. Vorige maand dreef de politie van die deelrepubliek hen daarom naar de administratieve grens met Una-Sana, die daarop ook agenten stuurde om ze tegen te houden. De migranten verbleven daardoor korte tijd in niemandsland, waarna zij via dorpen en velden toch richting Bihac trokken. 

Maar ook in de andere kantons van de federatie van Kroaten en moslims in Bosnië hoeft Una-Sana op weinig solidariteit te rekenen. Alleen de regio rond de hoofdstad Sarajevo vangt migranten op. Iedereen kijkt naar de landelijke regering, waarin de drie etniciteiten vertegenwoordigd zijn. Maar die is, mede door de verdeeldheid, weinig slagvaardig. Ze kon zelfs de sluiting van het kamp in Bihac door de regionale autoriteiten niet voorkomen, hoewel een kanton daar volgens de Bosnische wet helemaal niet toe mag overgaan.

“De landelijke regering in Sarajevo heeft nu gezegd dat het afgelopen moet zijn met dit soort voldongen feiten”, zegt Van der Auweraert. “Dat is al heel wat.” De IOM gaat samen met het lokale Rode Kruis proberen dekens, kleding en voedsel uit te delen aan de duizenden mensen op straat. “Dat is nu de eerste prioriteit. Verder blijven we druk uitoefenen op de autoriteiten in Sarajevo en het kanton.” Dat dreigt intussen ook de opvang in een fabriekshal in Velika Kladusa te sluiten. Daarmee zouden nog eens duizend migranten op straat komen te staan.

Lees ook:

VN: Een Bosnische vuilnisbelt is ‘volstrekt ongeschikt’ als opvanglocatie

De migratieproblematiek dreigt in Bosnië opnieuw uit de hand te lopen. De Verenigde Naties bestempelen een nieuwe opvanglocatie, aangewezen door de lokale autoriteiten in het noordwesten van het land, als volstrekt ongeschikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden