Australië

Bosbranden zetten conservatieve Australische premier Morrison onder druk

Een muurschildering in Sydney steekt de draak met de Australische premier Morrison, die met zijn gezin op vakantie ging naar Hawaï. Geconfronteerd met woede daarover zag hij zich gedwongen vervroegd terug te keren.Beeld Getty Images

De branden in Australië zetten het toch al gepolariseerde klimaatdebat op scherp. Premier Scott Morrison staat onder druk.

De Australische premier Scott Morrison heeft federale ambtenaren die als vrijwilliger actief zijn bij lokale brandweerkorpsen tenminste twintig dagen doorbetaald verlof toegezegd. Morrison hoopt zo een deel van de vrijwillige brandweermensen, die al weken strijden tegen hevige bosbranden, een steun in de rug te geven. Ook komt hij hiermee tegemoet aan oppositiepolitici, burgemeesters en een vakbond, die een vergoeding eisen voor de vrijwilligers.

“Een van de dingen die ik in het veld hoor, is dat mensen verlofdagen opnemen om door te kunnen gaan met de brandbestrijding”, aldus de premier dinsdag tijdens een bezoek aan de getroffen deelstaat South Australia. “Hiermee zorgen we dat onze vrijwillige brandweermensen hun werk kunnen blijven doen.”

De bosbranden hebben Morrison, die in mei in verkiezingen een nieuwe termijn veroverde, politiek onder druk gezet. Dat komt vooral doordat de vlammenzeeën het toch al gepolariseerde klimaatdebat in Australië nog verder op de spits hebben gedreven. Want de meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de opwarming van de aarde leidt tot een gemiddeld langer bosbrandseizoen met grotere vuren. Terwijl Australië juist de grootste kolenexporteur ter wereld is en per hoofd van de bevolking ook een van de grootste uitstoters van het broeikasgas CO2.

CO2-reductie

Klimaatactivisten en de linkse oppositie grijpen de bosbranden dan ook aan om te pleiten voor een snellere terugdringing van de CO2-uitstoot. Zij vinden de door Australië eerder toegezegde reductie per 2030 van 26 tot 28 procent ten opzichte van het niveau van 2005 niet groot genoeg. Maar de conservatieve Morrison houdt zijn poot stijf. De premier benadrukt dat Australië slechts verantwoordelijk is voor 1,3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en dat een snellere reductie geen merkbaar effect zal hebben op de branden. Hij zegt de economie niet de nek om te willen draaien.

Wat hem dan weer op woedende reacties van zijn critici komt te staan. ‘Deze verzengend hete zomer geeft ons een blik op een beangstigende toekomst’, schrijft klimaatonderzoeker en vrijwillig brandweerman Geoff Goldrick in een kwaad opiniestuk. ‘We smeken om leiderschap op nationaal niveau.’

Alle ergernis wordt nog vergroot doordat de premier vorige week verdween. Geconfronteerd met vragen over zijn afwezigheid ontkende zijn kantoor aanvankelijk dat hij met zijn gezin op vakantie was gegaan naar Hawaï. Maar naarmate de woede groeide, en twee brandweervrijwilligers omkwamen, dook Morrison ineens weer op. De premier bleek wel degelijk op Hawaï te zitten. Hij bood zijn excuses aan voor zijn absentie en keerde vervroegd terug naar Australië. Daar probeert hij nu de opgelaaide crisis te bezweren.

Welkome regen van korte duur

In delen van New South Wales in Australië regende het tijdens Kerst. The Sydney Morning Herald heeft het over een ‘kerstwonder’ voor de inwoners en brandweerlieden van de deelstaat die gebukt gaan onder de hevige natuurbranden. Volgens een brandweerwoordvoerder helpt de regen de branden te bestrijden.

Maar de Australische brandweer zei donderdag zich ook al weer schrap te zetten voor het komend weekend omdat dan opnieuw extreem hoge temperaturen worden verwacht.

Volgens Rose Barr van het metereologische bureau bouwt een hittegolf zich op in de zuidelijke delen van New South Wales. “In sommige delen wordt extreme hitte verwacht.

In combinatie met de wind zal het gevaar op branden begin volgende week weer toenemen.” Vooral maandag en dinsdag is het risico op brand extreem groot, waarschuwt de meterologe.

Lees ook:

Politie Sydney raadt aan thuis te blijven vanwege branden

De aanhoudende branden in Australië bedreigen ook Sydney. Bewoners kunnen het best thuisblijven, waarschuwt de politie.

Nog nooit was het in heel Australië zo warm

Australië beleefde dinsdag de warmste dag ooit met een gemiddelde temperatuur over het hele continent van 40,9 graden Celsius.

Australische bosbranden doen klimaatdebat ontvlammen

Brandend Australië zet zich schrap voor nog hogere temperaturen. Ook de discussie over klimaatbeleid wakkert aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden